RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha flere private på børsen

Sist oppdatert:
AksjeNorge vil ha bedre skatteregler for å øke den private eierandelen på børsen.
I 1996 eide private investorer 9,15 prosent av aksjene på Oslo Børs. Fem år etterpå hadde Telenor og Statoil gått på børs, og eierandelen var redusert til 5,92 prosent. Fem år etter det igjen, i fjor, var eierandelen ytterligere redusert, til 3,73 prosent.

- Dette er en trend vi ikke liker i det hele tatt. Vi skal legge til at når vi ser på verdien, så er den voksende, men det har jo sammenheng med at markedet vokser, sier pressetalsmann på Oslo Børsen, Tor Arne Olsen, til NA24.

Bør snu trenden

- Det er et spørsmål om det er noen konkrete ting man kan gjøre for å snu denne trenden. Eierandelen faller kontinuerlig. Det er noe som skjer andre steder også, ikke bare i Norge. Men det skyldes at markedet vokser voldsomt. Behovet for kapital vokser, og private investorer klarer ikke å bidra, sier John Petter Tollefsen i AksjeNorge til NA24.

Han mener det er flere ting myndighetene kan gjøre for. Staten kan selge seg ned i Telenor og Statoil og lansere det som en folkeaksje, slik de har gjort tidligere. De kan gjøre det enklere selskaper å selge aksjer til sine ansatte, ved å gjøre det mer lønnsomt skattemessig å eie aksjer i egen arbeidsplass og på den måten å stimulere til aksjesparing.

- Mitt inntrykk er at denne regjeringen ikke ønsker å stimulere spesielt til aksjesparing. De har en nøytral posisjon, og ser det ikke som sin primære oppgave å gjøre det. Det synes jeg er veldig synd, sier Tollefsen.

Mye mer i Sverige

Det har fått Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter til å spørre Finansdepartementet om å vurdere tiltak for å stimulere til økt privat sparing i aksjer. Han viser til at den private eierandelen på børsen i Stockholm er på 14 prosent.

- Spørsmålet er hvilke tiltak man kan iverksette for å få den private eierandelen opp. Det er mange grunner til at det er viktig. For det første er det greit med en spredd eierandel i norske selskap. Det andre er at over tid vil aksjer gi en bedre avkastning enn å ha penger i bank, forteller han.

Hagesæter mener finansministeren bør vurdere hvorvidt det er aktuelt å gjøre noe med skattereglene. I et spørsmål til Kristin Halvorsen lanserer han et forslag om at private kunne opprette en aksjekonto som er avskjermet andre private bankkontoer og der skatteplikt kun utløses når eventuelt overskudd ble tatt ut av aksjekontoen.

- Det bør vurderes av finansministeren hvorvidt hun ser for seg det som en aktuell mulighet, sier han.

- Det er utrolig lite motiverende at du ikke skal kunne selge en aksje, og kjøpe en ny uten å unngå beskatning, slik det er med aksjefond, sier Tollefsen.

- Ikke til hinder

Men spørsmålet blir blant avvist av Kristin Halvorsen. I et brev til Frp-representanten skriver hun at det norske inntektsskattesystemet bygger på et prinsipp om likebehandling av ulike investerings- og finansieringsformer.

Dette er for å sikre at ikke skattleggingen vrir investeringssammensetningen bort fra det som gir størst samfunnsøkonomisk avkastning.

- Det norske inntektsskattesystemet bygger på et prinsipp om likebehandling av ulike investerings- og finansieringsformer. Dette er for å sikre at ikke skattleggingen vrir investeringssammensetningen bort fra det som gir størst samfunnsøkonomisk avkastning, skriver Halvorsen.

Hun er uenig i at inntektsskattesystemet er til hinder for at private sparere kan nyte godt av den langsiktige meravkastningen knyttet til å spare i aksjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere