RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Hafslund)

Vil ha flere strømregninger

Eksplosjon i antall Hafslund-kunder som ber om flere strømregninger.

Fredag 7. januar sendte NVE ut et hasteskriv til alle landets strømleverandører. I brevet ble det varslet nye krav til fakturering og måleravlesning. NVE vurderer å tvinge nettselskapene å lese av strømmåleren din og at de tilbyr deg månedlige strømregninger.

- Krav om hyppigere måleravlesning og fakturering er ett av tiltakene som kan være aktuelt å innføre for å gi strømkundene bedre informasjon i tider med høye priser, sier seksjonssjef i NVE Thor Erik Grammeltvedt til NA24.

Mangedobling
Nå kan det se ut til at NVE slipper å bruke tvang. Ferske tall fra Hafslund, landet største strøm- og nettleverandør, viser en eksplosjon i antall kunder som vil ha månedlige avregninger.

- I januar i år var det 2374 nye kunder som gikk over til månendlig strømregning. I januar 2010 var tilsvarende tall 156. En formidabel økning med andre ord, sier informasjonssjef i Haflsund Katarina Finneng til NA24.

Mer bevisst forbruk
Hun mener fordelen med månedlige regninger er at de faktiske beløpene blir lavere og at kundene blir mer bevisst strømforbruket sitt.

- Hvis man i tillegg leser av måleren sin en gang i måneden gir det enda større kontroll på forbruket, sier Finneng og legger til at det ikke koster noe ekstra å be Hafslund om månedliger regninger.

Administrerende direktør Sverre Gjessing i Fjordkraft mener alle leverandørene burde tilby kundene månedlig regning.

- Det gjør det enklere å tilpasse regningene til privatøkonomien. Enkelte steder i landet sendes det i dag ut regninger for et kvartal av gangen, det fører til at regningene blir store. Som strømleverandør tilbyr vi kunden å dele opp regningen, men de som ønsker bør selv kunne velge å få månedlig faktura. Vi mener det er en mer kundevennlig løsning, folk får tross alt lønn og andre utbetalinger månedelig, sier Gjessing.

Ikke nok
Fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerradet ser positivt på at nettleverandørene tilbyr månedlige regninger, men mener det ikke er nok.

- Økt bevisstgjøring er viktig og det er ingen dum ide å lese av måleren oftere, men skal dette virkelig monne, trenger norske forbrukere automatiserte systemer. Derfor er det langt viktigere at NVE setter fart i arbeidet med innføring av automatiske strømmålere (AMS), slik at vi kan få på plass bedre styringssystemer for strømbruken vår. Først da vil norske forbrukere få en reell mulighet til å følge med og utnytte fordelene som ligger i en bevisst strømbruk, sier Øines til NA24.

Ikke mye å spare
Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) er skeptisk.

- Det er vanskelig å ta energiministeren på alvor når han tror hyppigere utsendelse av strømregningene hjelper på folks økonomi. Den totale strømregningen blir ikke lavere om man betaler den månedlig i stedet for kvartalsvis. Automatisk måleravlesning er fornuftig, fordi det gjør folk mer bevisst på strømforbruket sitt. Men kraftprodusentenes egne beregninger viser at det ikke er mye penger å spare på å flytte forbruket sitt, sier Solvik-Olsen i ett intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere