Den tidlige sommeren fører til at parkene fylles opp av solglade nordmenn med øl, pølser og engangsgriller i sekkene.

For mange er grilling nærmest en forutsetning for den gode parkstemningen, men ikke alle er like entusiastiske over grill-faktoren i fellesarealene.

Lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, har i en årrekke jobbet for å redusere bruken av engangsgriller, som han mener fører med seg store mengder ekstra avfall.

Aller helst vil han ha den fjernet fullstendig fra butikkhyllene.

- Vi står fast ved at engangsgrillen burde vært forbudt i Norge og det er synd at politikerne ikke har gjort noe med dette de siste årene. Engangsgrillen fører med seg store mengder ekstra avfall og er ikke bra for miljøet. Selv om man på enkelte steder har satt opp returbøtter for grillene, slik som i Sofienbergparken like ved der jeg bor, så regner jeg med at dette ikke er tatt hånd om andre steder i landet, sier Haltbrekken til Nettavisen.

Forslag om pant

Naturvernforbundet har også gått i bresjen for satsing på flergangsgriller og jobbet for å få innført en panteordning, både for å få ned salget og for å øke incentivet for å levere dem tilbake til egnede returstasjoner.

- Disse grillene er jo veldig billige. Hvis man hadde lagt til en ganske høy panteavgift på 50-60 kroner, så regner jeg med at nordmenn ville levert dem inn igjen for å få tilbake panteavgiften, sier Haltbrekken fra Naturvernforbundet, som tidligere har foreslått pant på 200 kr på engangsgrillene.

Svaret fra bransjen har vært å påpeke de praktiske vanskelighetene en slik ordning vil medføre.

- Ikke alle er like flinke

Haltbrekkens engangsgrill-skepsis får støtte av Bymiljøetaten i Oslo, som hvert år opplever at engangsgriller settes igjen uslukket på gresset i byens mange parker.

- Vi har satt opp spesialcontainere for disse grillene i alle store parker og badestrender. Tiltaket har fungert ganske bra, men det er ikke alle som er like flinke til å bruke dem. Aller helst ser vi at folk tar med seg sine egne bærbare griller eller at de benytter seg av fellesgrillene som vi har satt opp, sier pressevakt Odd Olav Bratteberg til Nettavisen.

Han vil ikke uttale seg om forslaget fra Naturvernforbundet om pant eller forbud mot grillene.

- Det får politikerne ta seg av, sier han.

Coop-nei

Matvaregiganten Coop kan imidlertid uttale seg, og de er ikke positive til forslaget om pant på grill.

- Etter vår oppfatning, så vil ikke en panteordning være formålstjenlig når det gjelder et såpass lite produkt som engangsgrillen. De siste årene har det blitt gjort ganske mye for å redusere forsøpling fra minigrillen. Coop selger bærbare flergangsgriller, og man har blant annet satt opp egne søppelbøtter for griller i parker og på strender, sier miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs til Nettavisen.

Ifølge miljøorganisasjonen Grønn Hverdag kjøper nordmenn 1,2 millioner engangsgriller hver sommer. Coop Norge opplyser imidlertid overfor Nettavisen at de har hatt nedgang i salget av engangsgriller de siste årene. I 2013 solgte de 148.000.

- Vårt inntrykk er at folk i større grad bruker stasjonære griller i stedet for engangsgrill. Coop fører et betydelig antall ordentlige griller og gjennom vår tydelige grillkampanje i samarbeid med verdens største grillprodusent, Weber, vil vi legge til rette for at folk heller griller på denne måten, gjerne hjemme, slik at grillopplevelsen og maten blir best mulig, sier han.

Brannfare

- I deler av Sør-Norge er det veldig stor fare for gress- og lyngbrann akkurat nå. I disse områdene vil vi sterkt advare mot å bruke engangsgrill. Ellers er vi selvfølgelig opptatt av at folk følger det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september, sier informasjonssjef i Brannvernforeningen Sturle Hagen til Nettavisen.

Støtter du forslaget om å forby bruk og salg av engangsgriller?

- Det er alltid en avveining hvor langt man skal trekke forbudslinjen, men et forbud ville utvilsomt ført til færre branner ute i skog og utmark. Faktisk så skyldes ni av ti skogbranner menneskelig aktivitet, sier han og legger til at «et betydelig antall» av disse brannene skyldes uvettig bruk av nettopp engangsgrill.

Hagen er mest opptatt av forbudet mot åpen ild i skog og utmark. Engangsgriller i byparker fører ikke ofte til branner, men er et større problem for miljøet, mener han.

- Det går fint an å benytte engangsgrill på forsvarlig vis, så lenge man bruker sunt vett. Ha alltid en flaske vann med deg og sørg for å slukke grillen ordentlig når du er ferdig. Engangsgriller bør aldri settes direkte på tørt gress eller på annet brennbart underlag, sier han.​

Her kan du sjekke skogbrannfaren der du bor.