RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha forbud mot utenlandsk surrogati

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Vurderer samme lovgivning som for sexkjøp i utlandet.

Surrogati er ulovlig i Norge. Nå vil Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum forby det også for nordmenn i utlandet, skriver Aftenposten.

Han ber regjeringen om å vurdere muligheten for å innføre en lovgivning som er basert på samme prinsipp som forbudet om sexkjøp i utlandet. I dag kan sexkjøpere i utlandet bli straffet i Norge.

På spørsmål om han synes at surrogati kan sammenliknes med sexkjøp, svarer Slagsvold Vedum følgende til avisen:

- Jeg ønsker ikke å sammenlikne surrogati og sexkjøp. Men man betaler penger for at en kvinne skal stille sin kropp til disposisjon. I mange tilfeller er det fattige kvinner som stiller opp. Et svangerskap er risikofylt for den som går gravid og føder.

Ønsker strengere regler
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) har også tidligere gitt uttrykk for at han ønsker en innstrammeing sv reglene.

- Utviklingen hvor norske borgere avtaler med surrogatmødre i andre land, viser at det er behov for lovregulering på dette området. I denne sammenheng mener jeg det er naturlig å vurdere en innskjerping av lov om barn og foreldre, uttalte han i april til Vårt Land.

Ikke utnyttelse av kvinner
Kari Ann Volden Guldbakke er en av dem som har benyttet seg av surrogatmor, og fikk mye medieoppmerksomhet da hun fikk avslag på adopsjonssøknaden i fjor. Hun mener at surrogati verken er snakk om å utnytte kvinner og salg/kjøp av barna.

- Jeg synes situasjonen er utrolig trist og lurer på om Lysbakken har satt seg nok inn i saken. Han viser til at man bryter norsk lov ved å fremme adopsjonssøknaden, men det stemmer ikke. Barnekonvensjonens artikkel 3 åpner opp for adopsjon av surrogatbarn, har Kari Ann Volden Guldbakke tidligere uttalt til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere