RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha internasjonale storfilmer til Norge

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Flere store utenlandske filmproduksjoner kunne blitt spilt inn i Norge, men forholdene har ikke vært tilrettelagt – før nå.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) varslet mandag at regjeringen vil legge til rette for internasjonal filmproduksjon i Norge.

Kulturdepartementet har engasjert Oslo Economics til å utrede de såkalte insentivordningene på filmområdet i andre land. Utrederen skal også komme med anbefalinger til hvordan en slik ordning eventuelt kan utformes i Norge.

– Vi ser at mange av landene som har innført slike ordninger i økende grad tiltrekker seg store utenlandske filminnspillinger. Norge har mye å by på som innspillingssted, både av natur, infrastruktur og kompetanse, sier kulturministeren.

Utredningsrapporten skal etter planen foreligge 10. april og skal deretter ut på en bred høring.

Interesse fra utlandet

På Island får for eksempel produksjonsselskapene tilbakebetalt 20 prosent av omsetningen de har hatt i landet.

Siden 2001 hadde det islandske næringsdepartementet refundert andeler av lokale kostnader til produksjoner som James Bond-filmen «Die Another Day» og «Lara Croft: Tomb Raider».

Bond-produksjonen skulle innom Jostedalsbreen, mens avslutningsscenen i Sherlock Holmes-filmen «A Game of Shadows» var tenkt lagt til Maredalsfossen i Møre og Romsdal. Det ble ikke noe av.

I fjor sommer var den amerikanske produsenten Barrie Osborne på besøk for å undersøke mulighetene for en innspilling av en film om Harald Hardråde. Osborne har blant annet produsert storfilmer som «The Matrix», «Ringenes Herre»-trilogien og nyinnspillingen av «The Great Gatsby».

Han la også turen innom Oslo der han blant andre møtte daværende næringsminister Trond Giske (Ap). Han fikk ingen lovnader utover at man muligens ville se på hvordan slikt fungerer i andre land.

Fincher og Disney

«Ringenes Herre»-trilogien ble spilt inn på New Zealand som har lagt til rette for utenlandske produksjoner. Det har blant annet ført til at regissøren James Cameron lager de kommende tre «Avatar»-filmene der.

Sist noen av en viss størrelse var innom Norge, var da David Fincher gjorde opptak til «The Girl with the Dragon Tattoo» (2011) på Oslo lufthavn.

Kommende søndag kan den norskinspirerte Disney-filmen «Frost» vinne Oscar for beste animasjonsfilm og beste originalsang.

Disneys folk tilbrakte mye tid her til lands for å hente inspirasjon og det mangler ikke på referanser til Norge i filmen, skriver Innovasjon Norge.

Publikum får se norske fjorder, stavkirker, vikingskip, Nidarosdomen, Bryggen i Bergen, troll som snakker norsk og en handelsmann som selger lutefisk.

Stor interesse

Insentivtanken er ikke ny. Den dukket først opp i Stortinget i 2004, ifølge et nettsted som har fulgt saksgangen.

Det siste konkrete utspillet sto tidligere kulturminister Hadia Tajik (Ap) for i april i fjor da hun kunngjorde at den foregående regjeringen satte av 300.000 kroner for å kartlegge resultatene av insentivordninger i andre land.

Departementet peker selv på at det er stor interesse for Norge som innspillingsland, men at det høye kostnadsnivået fører til at mange produsenter velger oss bort.

– Vi vil se på hvilken effekt insentivordninger har hatt i andre land både for antall utenlandske filminnspillinger, men også for næringsliv og turisme, og ikke minst for den nasjonale filmbransjen. Dette skal utredningen gi oss mer innblikk i, sier Thorhild Widvey. (©NTB)

Den nye regjeringen følger opp tanken om å få store utenlandske filmselskaper til å legge innspillingene sine til Norge, slik blant andre Island, New Zealand, Tyskland og Tsjekkia har gjort i en årrekke. At Norge har mye å by på viser den norskinspirerte Disney-tegnefilmen «Frost» som kan vinne Oscar kommende søndag. Disneys folk tilbrakte mye tid her til lands for å hente inspirasjon og det er mange referanser til Norge i filmen. Foto: The Walt Disney Company Nordic / NTB scanpix

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere