RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha lenger karantenetid for ekspolitikere

Oslo (NTB): De siste fire årene har 17 statsråder, statssekretærer og personlige rådgivere fått karantene. Jussprofessorer mener det er for lite.

De siste fire årene har 40 politikere gått fra sentrale politiske verv i regjeringsapparatet til ulike stillinger i det private og det offentlige de siste fire årene. Bare 17 politikere har fått karantenetid og saksforbud, skriver Aftenposten.

I gjennomsnitt har politikere fra regjeringskvartalet som har byttet roller fra politikken til næringslivet, fått 6,2 måneder med karantene eller saksforbund. Etter reglene kan politikerne stenges ute i opp til ett år.

Flere professorer mener det er for lite.

- Seks måneder er etter min mening klart for kort karantenetid hvis en politiker jobber mot saker i departementer man tidligere har ledet. Jeg mener ett år er minimum, sier professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Professor Eivind Smith mener også at seks måneder er for lite for politikere som fortsetter å jobbe med sitt politiske saksområde når de er ute av politikken.

- Her burde minstetiden være vesentlig lengre, for eksempel to år, sier han.

I 2005 ble det innført nye karanteneregler, og lederen for karanteutvalget mener de har fungert etter hensikten.

- For oss er det viktig å vurdere hvor store økonomiske interesser som står på spill. Innen industri, olje, gass, bank og finans er et store penger inne i bildet, og det skjerper våre krav til avstand, sier advokat Endre Skjørestad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere