*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha mer piratpenger

... men det handler ikke om penger, hevder bransjen.

Den amerikanske platebransjen fortsetter sitt korstog mot fildelerne, og nå kommer den andre store rettssaken som omhandler fildeling opp for en føderal domstol.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Julia Cheng, AP.

Den første rettssaken omhandlet Jammie Thomas, og endte med giganterstatning – men saken kommer trolig opp igjen etter at dommeren la til grunn en lovtolkning som han ikke hadde grunnlag for.

Kjører på mot uvitende tenåring
Den andre saken omhandler 20 år gamle Whitney Harper, som i en alder av 16 år ble tatt for fildeling av selskapet MediaSentry, som jobber på oppdrag for den amerikanske musikkindustriens interesseorganisasjon RIAA for å ta fildelere, melder Ars Technica.

I utgangspunktet ble hennes far saksøkt, men fokuset ble flyttet over på henne etter at hun tilsto å ha hatt filer i en delt mappe på fildelingsnettverket Kazaa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ble tilbudt 200 dollar per sang
Amerikansk lov gir grunnlag for å ilegge erstatning på 750 til 30.000 dollar for brudd på opphavsretten, men dette kan begrenset hvis opphavsrettsbruddene skjer i god tro. Harper fortalte at hun ikke visste at det var ulovlig å bedrive fildeling, og at Kazaa ikke hadde noen informasjon om dette, eller noen kunnskap om fildeling generelt – noe dommeren la til grunn.

På dette grunnlaget bestemte han at musikkbransjen skulle få en erstatning på 200 dollar for hver av de 37 sangene hun hadde liggende i sin delte mappe. RIAA fikk så valget om de ville akseptere dette, eller sende saken videre til en full rettssak med en jury.

Vil ha mer
Platebransjen har tidligere sagt at kampen mot fildelerne ikke handler om penger, og at de faktisk taper penger på alle disse rettssakene. De har derimot hevdet at det handler om å avskrekke fildelere fra å bedrive denne typen aktivitet. De har derfor aldri bedt om en spesifikk sum i erstatning i sine 28.000 søksmål, men sier de vil være fornøyd med hva retten kommer fram til.

Men nå har bransjen åpenbart ombestemt seg, og er ikke fornøyd med summen som dommeren i sakne mot Harper kom fram til, selv om hun åpenbart har lært lekse sin. Bransjen kjører nå saken gjennom det føderale rettssystemet mot en 16-årig fildeler som ikke visste at det hun gjorde var ulovlig for skvise henne for enda mer penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.