*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha momsfritak for språkets skyld

Anne Oterholm og Mette Møller, Forfatterforeningen. Foto: Stortinget

Forfatterforeningen vil ha momsfritak på ebøker - mest for det norske språket og lesernes skyld.

13.04.10 14:23

Det sa leder Anne Oterholm i Den norske Forfatterforening da Stortingets finanskomité tirsdag avviklet muntlig høring om forslagene fra Frps stortingsrepresentanter Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen om at ebøker (les forslaget her) og e-aviser (les forslaget her) skal ha momsfritak som trykte bøker og aviser.

Følg sendingen på nett-TV fra høringen her. (Klokken 14.10 starter høringen om momsfritak for e-aviser.)

- Momsfritaket er ikke først og fremst viktig for forfatterne, men for det norske språket og leserne, sa Anne Oterholm.

- Beskyttelsen er viktigere
Men Oterholm la ikke skjul på at om leserne skal betale moms for ebøker, så vil det - om ebøkene skal ha samme pris som trykte bøker, bety et inntektstap på 25 prosent for forfatterne. Det rammer forfatternes privatøkonomi, sa Oterholm, som minnet om at det for forfatterens del ikke er noe mindre arbeid knyttet til å skrive en ebok enn en trykt bok.

Oterholm pekte på at utenlandske ebøker er nøyaktig like tilgjengelig som norske ebøker vil være. Og på at utenlandske utgivelser har store markeder og derfor alltid vil utkonkurrere norskspråklige utgivelser på pris.

- Beskyttelsen er viktigere nå enn før. Moms er lik dyrere bøker, sa Oterholm.

- Ulovlig fildeling
Oterholm sa at 17-åringer hun kjenner mener høy pris er et godt argument for ulovlig fildeling og mener fildelingsproblematikken er en god grunn til å holde prisen på norske ebøker nede - med momsfritak.

Administrerende direktør Mette Møller i Forfatterforeningen sa at debatten nå må begrenses til å handle om bøker som tekst, selv om det i framtida kan komme teknologisk mer komplekse ebøker i framtiden.

- Avgjørende
Styreleder Geir Berdahl i Den norske Forleggerforeningen sa at det er cirka 15 prosent billigere å produsere en ebok enn en trykt bok. Med moms på toppen, vil boka altså e-boka bli dyrere enn den trykte.

- Det er helt avgjørende med momsfritak på ebøker, sa Berdahl.

Komitéleder Torgeir Micaelsen (Ap) ga klart uttrykk for at han tror at ebøkene er noe som kommer sterkt og minnet om de som i sin tid mente at sms-meldinger er en flopp.

Like positiv tillot ikke administrerende direktør i Forleggerforeningen, Per Christian Opsahl, seg å være:

- Om blir flopp eller ikke det vet vi ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.