Vi prøver oss stadig på nye utfordringer i fjellet, men fortsatt sverger de fleste til norske fjell. Nå ønsker STS Alpereiser å få dem til Østerrike. Alpene er noe spesielt, selv for fjellvante nordmenn.

- Naturen, kulturen og historien gjør Østerrike og Bad Gastein til sted verdt å besøke, mener norsk fjellguide Andrea Wille Lund.

Velorganisert

I sommer har hun hatt noen uker med norske gjester, og responsen har vært strålende.

- Jeg har inntrykk av at nordmenn ikke er så vant til å dra på denne typen organiserte turer. Gjennom STS er alt inkludert og man går i grupper i fjellet. De er i utgangspunktet litt skeptiske til dette, og vil helst ikke oppfattes som noen typisk «charterturist». I løpet av oppholdet innser de derimot hvor deilig det er når alt er så velorganisert.

Wille Lund mener nordmenn har den feiloppfatningen at «fjell er fjell» og at vi har vel så fin natur i Norge som det er i Østerrike.

- Norge er såklart fantastisk, men her nede får man enn helt annen opplevelse enn hva man får i den norske fjellheimen.

Uten mat og drikke ...

I Østerrike oppfordrer man alle bønder til å ha egne cafeer, butikker og pensjonater. Myndighetene krever ikke inn noe skatt av disse inntektene, og det bidrar naturligvis til at tilbudet av mat og drikke er bedre, billigere og mer variert enn hva vi har i Norge.

- Det er ganske unikt å kunne gå opp til topper like høye som Galdhøpiggen, å få servert hjemmelaget og lokal mat og snaps til en billig penge, medgir fjellguiden.

Fra ski til sommer

Bad Gastein og områdene rundt er for oss nordmenn mest kjent for sine skianlegg. Nå vil turoperatøren at de norske gjestene skal få oppleve noe helt nytt.

- Arbeidet vårt her om sommeren skiller seg på mange måter fra aktivitetene på vinteren. Når man vandrer med én og samme gruppe hver dag en hel uke, får man en fantastisk kontakt med gjestene. Det blir en veldig god stemning innad i gruppen. Dessuten er det lettere for meg som reiseleder å yte god service når jeg blir så godt kjent med gjestene mine og kan kartlegge de ulike personenes behov.

- Min rolle i gruppen er også litt annerledes når vi vandrer enn når jeg er skiguide, da vi om sommeren går med en utdannet wanderfürer som i stor grad tar seg av guidingen.

Ekstremt myggfritt

Andrea Wille Lund legger også vekt på at er litt mer «ekstremt» her, også om sommeren. Inkludert ekstremt lite mygg.

- Normalt fjellvett gjelder naturligvis i Alpene, på samme måte som det gjør hjemme i Norge.

Fjellturene går mer i høyden i Østerrike og været skifter raskere. Så høyt oppe på fjellet er også solen mye sterkere.

- Dessuten er det mange som ikke forstår viktigheten av fjellstøvler med høyt skaft. I Østerrike har wanderfürerne alt ansvar for gruppen de leder i fjellet. Dersom gjestene ikke har riktig utstyr, og det skulle hende noe, har disse blant annet det økonomiske ansvaret for eventuelle sykehus- og helikopterregninger.

Fjellvante nordmenn lar seg neppe skremme av utfordringene.

- Jeg tror nordmenn mer og mer ønsker seg aktive ferier i stedet for den klassiske Hellas-ferien. Samtidig er de villig til å betale for høy komfort, service og fantastisk mat. Sosialt er det også, bemerker den norske fjellguiden fra fjellene i Østerrike.