RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha politiet ut på gata

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sp-topper etterlyser mer synlig politi i gatene.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): I 2009 ble mobile politiposter en del av Oslos bybilde. Det ble gitt midler til to poster, slik at politiet i større grad kan være til stede der hvor folk flest befinner seg.

Innebygget kontor
De mobile politipostene er bobiler med innebygget kontor, slik at man kan være der det trengs.

Nettavisen møter medlem i justiskomiteen og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge og leder i Oslo Senterparti, Lars Gjemble mens de var på befaring ved politiposten utenfor Oslo Sentralstasjon. De etterlyser nå flere slike politiposter rundt om i Oslo, som et ledd i å forebygge kriminalitet.

Vil ha flere
- Vi vil satse på nærpolitiet, ved å få de dit folk er, i tillegg til å få inn flere årsverk nedover i politisystemet. I 2009 ble det bevilget midler til to mobile politiposter i Oslo, vi vil ha flere, for å kunne forebygge mer kriminalitet, forteller Gjemble til Nettavisen.

Han sier også at de ønsker at mobile politiposter også kan bli et tilbud i andre norske byer. Per dags dato er det bare Oslo som har denne ordningen.

Viktig å forebygge
Politipostene skal gjøre politiet mer synlig. Folk kan også komme inn i bilen for å anmelde forhold, selv om politiet selv anbefaler at man anmelder saken elektronisk, eller ved et stasjonært politikontor, siden de ikke har mulighet til å registrere anmeldelsen elektronisk. Nettavisen får bekreftet av politiet at tilstedeværelsen deres fører til at tyverier og narkotikasalg har gått ned i løpet av de to ukene de har hatt post ved Oslo S.

- På statistikken kommer effekten av forebygging av kriminaliteten fram fordi det er vanskelig å dokumentere, men likevel er det like viktig å satse på, det er en oppfordring til politimesterne, sier Klinge til Nettavisen.

Vil ha poster i alle bydelene
Hun mener også at flere mobile politiposter kan forhindre voldtekter. Hittil i år har det blitt anmeldt 19 overfallsvoldtekter i hovedstaden. I første halvdel av 2011 ble det på landsbasis anmeldt 475 voldtekter, fjorårets tall var 414.

- Mer synlig politi gjør også oss kvinner tryggere, og det vil forhåpentligvis føre til færre overfallsvoldtekter, sier hun.

Sp-politikerne har også visjoner om å få mobile poster i alle Oslos 15 bydeler på sikt.

- Vi vil at ta utgangspunkt i der det foregår kriminalitet. For eksempel ved Akerselva og i Torggata hvor det foregår narkotikasalg, i Karl Johan, hvor det mye festbråk, det handler om at folk skal føle seg trygge, understreker Gjemble.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil ha døgnåpent
Politipostene er bemannet fra 10-22 hver dag. Klinge og Gjemble skulle helst sett at de hadde vært åpne hele døgnet.

- Hva med det økonomiske perspektivet?

- Det vil alltid være et argument for at det ikke vil være penger til dette, men innen 2020 skal det være to politimenn per 1000 innbygger, i dag er det ca. 1,7 politimenn per. 1000 innbygger, så det skal trappes opp. Her vil vi at ressursene skal vris, til at politiet sitter på kontoret til å få de ut på gata, politiet er ofte kritisert fordi de ikke er synlige nok ute, sier Klinge.

Og legger til:

- Mer synlig politi vil føre til mindre kriminalitet. Terskelen for å kunne ha kontakt med politiet skal være lav.

- Mer politi
Nettavisen tok også en liten runde for å høre om noen Oslos innbyggere føler seg trygg i byen de bor i, og hva de syns om tilstedeværelsen av mobile politiposter i bymiljøet.

Linnea (21), syns det burde vært flere politifolk ute i gatene, spesielt på kveldstid.

- Jeg føler meg ikke tryggere selv om det står en politipost her. Noen ganger slutter jeg på jobb klokken 23, da ser jeg knapt noe politi. Jeg føler meg trygg på Nordstrand hvor jeg bor, men ikke på Oslo S eller Karl Johan. Politiet burde hatt mer bemanning spesielt om kveldene og i helgene. Bare du går på 7 Eleven får du tilbud om å kjøpe narkotika, det er ikke noe hyggelig, sier hun

- Føler meg tryggere
Alisia (18), syns det er trygt og godt at politiet befinner seg der folk er.

- Jeg føler meg mye tryggere når jeg ser politi ute i gatene. I sentrum er det mange kriminelle, det er godt å vite at politiet har oversikt over dem, sier hun.

- Burde vært flere poster
Kenny (20), syns også at det er positivt at politiet er der folk er.

- Politiet skremmer bort de narkomane og kriminelle, selv om det ikke er så trivelig å ha fullt av politifolk rundt seg, så er det jo et bedre alternativ enn kriminelle, sier Kenny, han står på stand for Tele 2 ved Oslo S, og kjenner godt til problematikken med kriminelle i området.

Kollegaen Tommy (21), er enig.

- Det burde vært flere politiposter i sentrum, folk blir jo ranet her, sier han. Han forteller at han ved flere anledninger har følt seg utrygg i byen.

Og legger til:

- Det er noe spesielt med Oslo, jeg har nok ikke følt meg utrygg så mange andre steder, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere