RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha Posten på børs

Sist oppdatert:
Høyres stortingsrepresentant Ivar Kristiansen vil del-privatisere Posten, og ser ingen grunn til at man skal behandle Telenor og Posten forskjellig. Sjekk saken her
Postmonopolet ryker rimelig raskt, og i harmoni med hva som skjer ellers i Europa er det en privatiseringsvind som er gjeldende i det europeiske postmarkedet. Deutche Post er allerede på børs i Tyskland, og flere tidligere statlige postmonopoler blir klare for en tilværelse med andre krav og andre eiere.

Dette er også tilfellet for Posten Norge, som i dag er 100 prosent eid av staten. Selskapet er ikke engang et AS, men opererer på alle områder som et gjennomkommersielt selskap – som også fremlegger sine resultater i tråd med hva som er god skikk for børsnoterte selskap.

Til Dagens Næringsliv uttaler nå Høyres Ivar Kristiansen at han vil ha Posten ut av statlige hender, i alle fall delvis.

- Det er helt åpenbart når man ser hvordan Posten har utviklet seg under Kåre Frydenberg. Hvorfor skal man ikke gi Posten samme frihet som Telenor? Spør Kristiansen retorisk og trekker frem den avtroppende direktøren som har fått mye av æren eller skylden for at Posten Norge har skapt betydelige økonomiske gevinster på tross av liberaliseringen av postmarkedet.

Telenor er i dag som kjent på børs, med Staten som kontrollerende eier med 54 prosent av aksjene. Kristiansen har ingen formening om hvor stor eierandel Staten bør ha dersom Posten velges å del-privatiseres.

Han mener at en privatisering vil tvinge seg frem før eller siden.

Venstresiden i norsk politikk, med SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet i spissen, er kritisk til privatisering og Kristiansen mener at privatisering av Posten er en svært dårlig valgkampsak.

- Da kommer diskusjonen om hvem som skal ta hånd om julekortene. Ap, SV og Sp kommer til å hoppe i skyttergraven, og kanskje andre også. Alle som politisk bærer det gamle posthornet kommer frem, og vi får symbolpolitikk, sier Kristiansen til DN og mener at et forslag om privatisering bør komme fra styret i Posten selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere