RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha regler for krysseierskap i mediene

Regjeringen vil endre reglene for eierskap i mediene, men åpner ikke for at Schibsted-konsernet skal kunne vokse i alle medier samtidig.

Dagens eierbegrensninger blir utvidet fra 33 til 40 prosent i både dagspresse, fjernsyn og radio. Samtidig foreslår imidlertid Kultur- og Kirkedepartementet i sitt høringsnotat at det innføres regler for krysseierskap, melder NTB.

I praksis betyr det at et mediekonsern som har eierinteresser i både avis, TV og radio ikke kan eie 40 prosent i samtlige tre grupper.

Hvis Schibsted tar kontroll med mellom 30 og 40 prosent av avisopplaget, vil konsernet måtte holde seg under 20 prosent i TV-markedet og i praksis holde seg borte fra radio.

- Det kommer ikke på tale å endre allerede etablerte eierposisjoner, sier ekspedisjonssjef Roy Kristiansen i kultur og Kirkedepartementet til NTB.

Status Quo
Høringsnotatet kan i praksis betraktes som et forslag til status quo på det nasjonale markedet. Schibsted eier i dag 31,2 prosent av dagspresseopplaget og 11,8 prosent av fjernsynsmarkedet og har bare et indirekte eierskap til radiokanaler.

Samtidig åpner høringsnotatet for at Schibsted kan velge å selge seg ut av regionavisene og i stedet satse på fjernsyn. Omvendt kan konsernet velge å kjøpe seg opp og i praksis overta regionaviser i de store byene, men selge seg ut av TV 2.

Forholdet mellom fjernsyn og radio blir sterkt påvirket av NRKs rolle som notatet har en litt diffus holdning til. Ved vurderingen blir imidlertid NRK tatt med som en del av markedet, selv om institusjonen er under en annen kontroll enn de rene kommersielle medier.

Hvis resultatet av Stortingets behandling blir at NRK holdes utenfor markedsvurderingen, vil det bli vanskelig for TV 2 å drive med radiovirksomhet i tillegg.

Regionalt frislipp
De regionale eierbegrensningene er foreslått langt mer liberale enn de nasjonale. Og de lokale begrensningene er i praksis fjernet. Det åpnes for at samme eier kan kontrollere inntil 60 prosent regionalt når alle lokalaviser og distriktsaviser i en medieregion er tatt med.

Hvis samme eier også er inne i lokal-TV og lokalradio, blir andelen av dagspresseopplaget redusert til 45 prosent mens tilsvarende tall for lokalradio og TV er 33 prosent.

Utkastet til ny eierskapslov er også denne gang rettet mot Schibsted-konsernet. Verken A-pressen eller Orkla Media blir i praksis særlig berørt av et forslag som opprettholder en tredeling av mediemarkedet i Norge.

Skremt av TV 2
Noe av årsaken til at krysseierskap er blitt så sentralt i høringsnotatet er det TV 2-ledelsen har uttalt om «innhaldssamkøyring mellom TV 2 og Kanal 24, mellom Anna innenfor nyhendeproduksjonen.»

Departementet frykter stoffutveksling og ombruk av stoff i flere mediemarkeder og mener at reglene om multimedieeierskap vil sette grenser for innholdssamkjøring.

I notatet innrømmer departementet at slik samkjøring gir bedriftsøkonomiske fordeler, men er problematisk ut fra ønsket om mediemangfold.

Svarene på denne del av høringsnotatet vil trolig avdekke betydelige holdningsforskjeller mellom dem som eier mediene og journalistene som arbeider der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere