RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha roboter til å tørke eldre bak

(Scanpix)
- Det bør bli mer bruk av roboter i eldreomsorgen, mener regjeringsutvalg.

Midt i valgkampen kaster et regjeringsutvalg en brannfakkel inn i debatten: Vi bør ty til flere roboter i eldreomsorgen, skriver VG.

Utvalget ledes av velferdsforsker ved BI, Kåre Hagen. Økt bruk av teknologi skal ifølge utvalget kunne minske det store behovet for omsorg og arbeidskraft i den kommende eldrebølgen, og ifølge avisen ble følgende forslag sendt til høring tirsdag:

- Det bør bli mer bruk av roboter i eldreomsorgen. De kan bistå med alt fra toalettbesøk, til dusjing, påkledning og rydding - og elektroniske kjæledyr kan være sosialt selskap for de eldre.

- Sensorer kan kontrollere hvorvidt den gamle eller demente har på seg nok klær, har falt eller trenger skift av bleie.

- Gamle og demente kan utstyres med GPS, slik at pleiere og pårørende kan følge med og spore dem opp dersom de går seg bort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere er skeptiske til forslagene, deriblant helsepolitisk talsmann i SV, Geir-Ketil Hansen. Han mener at automatisk dotørk og robothjelp i dusjen virker fremmed.

Ett av punktene møter imidlertid mindre motstand, deriblant hos Carl I. Hagen:

- Elektroniske kjæledyr er glimrende hvis det forbedrer livskvaliteten til pasientene. Man må være relativt oppkonstruert negativt innstilt hvis man er negativ til det, sier Hagen til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere