Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha shariaråd i Norge

Norske imamer sier de kan tenke seg å etablere shariaråd.

Den norske domstoladministrasjonen sier de tror det allerede finnes shariaråd i Norge, skriver Aftenposten.

Shariarådene er konfliktråd som baserer seg på sharialovene.

I Storbritannia er shariaråd blitt vanlig, og en del av konflikthåndteringen i det britiske rettsystemet. I 2007 etablerte også britiske myndigheter Muslim Arbitration Tribunals (MAT), med støtte fra både justisdepartementet og erkebiskopen av Canterbury.

- Det er sannsynlig at dette vil komme i Norge. Det overrasker meg ikke om det allerede finnes. Imamer gir i dag råd til muslimer, og det er naturlig at de bruker sharia fordi det er den rettslige tradisjonen de er vant med, sier direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen til Aftenposten.

Motstanderne av shariaråd frykter kvinnediskriminerende avgjørelser og at det skal oppstå to parallelle rettssystemer, som håndterer lovsaker forskjellig.

- Slike meglingsinstanser kan ha noe for seg for å systematisere og kvalitetssikre arbeid som allerede gjøres i regi av moskeene, sier leder Senaid Kobilica av Islamsk Råd Norge (IRN) til Aftenposten.

Kobilica understreker at IRN ikke har tatt stilling til saken, og at eventuelle shariaråd vil måtte harmoniseres med norsk lovgivning.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken