Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha stående Nato-styrke i Europa

Britene vil ha en stående Nato-styrke på 3000 soldater i Europa.

Når forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og hennes kolleger torsdag møtes til Nato-møte i Krakow i Polen, må de ta stilling til et britisk forslag om en egen europeisk Nato-hær.

Storbritannias forsvarsminister John Hutton foreslår en styrke på 3000 soldater som raskt kan være på plass for å forsvare alliansens interesse i Europa. Hutton håper en slik hær også kan gjøre det lettere for Nato-landene å bidra i andre deler av verden, for eksempel Afghanistan, melder Reuters.

USA ønsker drahjelp
Forslaget kommer samme uke som USAs president Barack Obama godkjenner en økning av de amerikanske styrkene i Afghanistan med 17.000 soldater og amerikanerne legger press på sine Nato-allierte for å bidra mer i landet der Taliban og andre opprørere er mer aktive enn på lenge.

Trygghet for russiske naboer
Til Financiel Times torsdag uttalte Hutton at en slik Nato-hær blant annet kan bidra til å berolige alliansens medlemmer i Øst-Europa, som ikke følte seg trygge da Russland grep inn i Georgia i fjor.

- Jeg håper det kan bli lettere for Nato å gjøre mer i Afghanistan, med visshet om at det er en dedikert, hjemlig styrke som ikke har andre oppgaver enn den som er knyttet til europeisk sikkerhet, uttalte Hutton til avisa ifølge Reuters.

Etter den kalde krigen har Nato beveget seg bort fra det å ha store, stående styrker til forsvar av alliansens territorium.

Klare til å rykke ut
En talskvinne for Hutton sier forslaget om en såkalt Allied Solidarity Force vil bestå av 1.500 soldater som står klare til å rykke ut pluss 1500 under opplæring.

- Dette går tilbake til Natos utgangspunkt. Det handler like mye om å ha en militær evne som å demonstrere en sterk politisk vilje og politisk enhet, sier hun.

Krakow-møte med Afghanistan-fokus
Natos europeiske medlemsland må regne med å bli satt under press av USA i Krakow for å øke engasjementet rundt det svært krevende internasjonale oppdraget i Afghanistan.

Hutton uttalte til Financiel Times at dette kan bringe spørsmålet om en Nato Responce Force på 25.000 soldater ut av dødvannet. Denne styrken eksisterer fortsatt bare på papiret, siden medlemslandene ikke klarer å bli enige om hva slags rolle den skal spille.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken