RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha staten ut av Statoil

(Statoil)
Sist oppdatert:
Økonomieksperter anbefaler staten å selge seg ut av Statoil.

Flere økonomiprofessorer mener staten bør vurdere å selge seg ut av Statoil. Årsakene er blant annet regjeringens klimapolitikk og Statoils utenlandssatsing.

Staten eier hele 67 prosent av aksjene i oljeselskapet, og økonomiprofessor Tore Nilssen ved Universitetet i Oslo mener det er på tide å vurdere om det fortsatt skal være slik, skriver Stavanger Aftenblad ifølge NTB.

– Det er på høy tid at vi tar en skikkelig debatt om statens eierandel i Statoil. Etter min mening bør staten selge seg ut eller i det minste kraftig ned i selskapet, sier Nilssen.

Han har merket seg Statoils investeringsiver i utlandet, og mener det ikke er statens oppgave å støtte en slik satsing. Nilssen mener også at klimapolitikken skaper trøbbel.

– Det er et enormt sprik mellom å investere i regnskog og oljesand. Her står norske myndigheter bevisst i en bred spagat. Statens eierrolle kunne vært brukt til å gjøre spriket mindre, men det ville krevd mer aktivt eierskap i enkeltsaker, slår Nilssen fast.

Professor Gunnar S. Eskeland ved Norges Handelshøyskole er enig.

– Jeg ser at det kan ligge en følelsesmessig dimensjon knyttet til statlig eierskap av Statoil. Men kanskje vi skal erkjenne at selskapets rolle ikke er den samme som før, sier han.

Flere andre eksperter deler de to professorenes syn, men mange frykter at utflagging blir resultatet hvis staten trekker seg ut av selskapet. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere