RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha statlig plastgigant

Sist oppdatert:
Regjeringen må bla opp og skape et stort, børsnotert plastselskap, krever LO.
Hydro Polymers er neste selskap ut på Hydros salgsliste. Plastselskapet skal selges eller børsnoteres i løpet av kort tid.

Med sine 1200 ansatte i Skandinavia og Storbritannia og omsetning på 6,5 milliarder kroner, verdsettes selskapet til rundt fem milliarder kroner. Næringsminister Dag Terje Andersen har tidligere uttalt at han mener selskapet må børsnoteres. Nå krever LO-forbundet Industri Energi at Andersen følger opp og spytter inn penger for å beholde aksjene i selskapet, når Hydro-sjefen kvitter seg med dem.

- Statoil sviktet Borealis

- Det viktigste for oss er at når dette blir tatt på børs, blir det ikke kjøpt opp av et annet selskap som legger det ned. Vi ser hvordan Statoil sviktet da de solgte seg ut av Borealis, sier forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi til NA24.

Han viser til Statoils salg av aksjene i plastprodusenten Borealis i 2005. Den gangen var det IPIC, Abu Dhabis investeringsselskap det østerrikske og OMV som plukket opp aksjene. Statoil bokførte en gevinst på rundt 1,7 milliarder kroner på salget.

Sande vil at næringsministeren ikke bare skal bla opp for å sikre seg aksjene i Polymers, men også for Borealis og Noretyl, som de to selskapene eier sammen. Målet er at staten bygger et stort, børsnotert petrokjemiselskap.

- Forsvinner ut av landet

- Statoil og Hydro har meldt seg av. Det er viktig at dette ikke bare forsvinner ut av landet, mener Sande.

Han har ingen tro på de eierne som er lansert som mulige overtakere av Polymers, og har heller ikke mye til overs for Borealis-eierne.

- Borealis ble solgt til østerrikere og arabere. De har ikke vist noen interesse for nyinvesteringer i Norge. De legger ned forskningsavdelingen i Norge, og det er bare et tidsspørsmål før resten blir lagt ned, sier Sande.

- Viktig at staten bidrar

Sande viser til at Borealis, Polymers og Noretyl utgjør et sterkt petrokjemimiljø, som er ubetydelige i arbeidsgivere i Grenlands-området.

- Derfor er det viktig at staten bidrar til å styrke arbeidsplassene og styrker petrokjemimiljøet i Grenland. Staten har et ansvar, og de har råd til det, sier LO-toppen til NA24.

Næringsminister Dag Terje Andersen reiser med kronprinsparet til Sør-Korea denne uken. Statssekretær Frode Berge kan ikke svare på NA24 spørsmål om aksjekjøp er aktuelt for regjeringen i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere