RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha sunnere folk med økte avgifter

Oslo (NTB): Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vil ha høyere avgifter på sukker, billigere sunn mat og forbud mot reklame for usunn mat. Helsedepartementet er skeptisk.

Larsen mener at de største utfordringene i fremtiden er overvekt, feil ernæring og fysisk inaktivitet, skriver Aftenposten.

- Vi må å tenke på samme måte på ernæringsområdet som vi har gjort på alkohol- og tobakksområdet i flere tiår nå, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på den nasjonale Helsekonferansen i Oslo mandag.

Han viser til at Norge har gode tradisjoner for å være tøffe med tiltak når det gjelder tobakk og alkohol.

- Vi har økt avgiftene, innført innendørs forbud mot røyking og hevet aldersgrensene. Det har ført til gode resultater.

Larsen foreslår blant annet høyere avgifter på sukker og usunn mat, samtidig som det bør bli billigere å spise sunn mat. Han vil også ha forbud mot reklame for usunn mat og sukker som når barn og unge.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helsedepartementet sier at han er positiv til Larsens intensjoner, men han tror det vil være vanskelig å gjennomføre forslagene i praksis.

- Hvem skal definere eksakt hva som er sunt og usunt, spør han.

- Det er enklere med alkohol og tobakk, fordi det er avgrensede varer. Det helsedirektøren foreslår nå, er reguleringer på hele det norske varesortimentet. Det er vi ikke klare for, sier Ingebrigtsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere