Vil ha tilbake gullet Moses tok

Jødene stjal med seg Faraos gull, da Moses førte dem ut av Egypt for flere tusen år siden, sier den egyptiske juristen Nabil Hilmi. Nå anlegger han søksmål for å få gullet tilbake.

Han understreker at søksmålet ikke er et utslag av antisemittisme eller andre former for rasisme. Det dreier seg om et rent forretningsmessig spørsmål, og kanskje om uoppgjort gjeld snarere enn tyvegods, tilføyer han.

– Dette er helt alvorlig ment, forsikrer Hilmi, som er dekanus ved det egyptiske al-Zaqaziiq-universitets ved juridiske fakultet.

Han viser til Bibelen, og nærmere bestemt til Andre Mosebok som handler om utferden fra Egypt.

– Israelittene gjorde som Moses hadde sagt: De ba egypterne om sølv- og gullsaker og klær. Herren laget det slik at egypterne fikk godvilje for folket og gjerne ga dem det de ba om. På den måten tok de bytte fra egypterne, står det i Andre Moseboks 12. kapittel, vers 35 og 36.

Enkelte jødiske kommentatorer sier at det som står i Andre Mosebok nok kan være den bokstavelige sannhet. Men egypterne behandlet jødene som de rene slaver, jødene hadde derfor rett til kompensasjon for manglende lønn, mener disse kommentatorene.

- Hilmis reaksjon viser at han mener Bibelens beretning er den historiske sannheten. Det gir staten Israel og jøder verden over rett til å juble, for nå kan de saksøke Egypt med krav om erstatning for 400 års slaveri, sier forfatteren Beth Goodman til nyhetsbyrået Reuters.

Men juristen Tareq Zaghoul ved Egypts organisasjon for menneskeretter i Kairo tror det blir vanskelig for jødene å vinne en slik rettssak.

– I så fall må de legge fram historisk snarere enn religiøs dokumentasjon for sine påstander, mener han.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.