Vil ha tollfri juleribbe

Foto: (Morten Holm / Scanpix)

Frp vil fjerne tollen på svineribbe slik at alle nordmenn kan bli sikret julemiddagen gjennom import.

09.12.10 21:27

- Frp foreslår å fjerne tollen på importert svineribbe helt. Bare på den måten kan vi sikre at alle som ønsker det får sin juleribbe til jul, sier stortingsrepresentant Torgeir Trældal (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Myndighetene har satt ned tollsatsen på ribbe fra 65 kroner til 30 kroner i perioden 30. november til 23. desember.

- Men vi frykter at denne tollreduksjonen ikke er stor nok. Derfor vil vi fjerne tollen ut året, sier Trældal.

Tøff priskrig

Han viser til det i utgangspunktet var 4.800 tonn for mye juleribbe på lager i høst. Så ble det en tøff priskrig, og plutselig ble lagrene så tomme at det måtte åpnes for billigere import. Nortura anslår at det vil være en manko på mellom 400 og 500 tonn svineribbe i det norske markedet fram mot jul.

- Import av fersk ribbe vil ikke fortrenge salget av fryst norskprodusert ribbe, sier Trældal og viser til at det så langt er solgt mellom 3.000 og 4.000 tonn fryst ribbe.

Svenskehandel

- De siste årenes dyre landbruksoppgjør med påfølgende økte priser for norske husstander har medført at flere nordmenn handler mat i Sverige, sier han og peker på prognoser som antyder at handelslekkasjen neste år vil bli på nærmere 11 milliarder kroner.

- En midlertidig fjerning av tollen på svineribbe vil på kort sikt styrke norsk næringsmiddelindustri og varehandel gjennom redusert handelslekkasje, sier Frps talsmann.

- Gjennom å fjerne tollen vil vi kunne garantere at alle innbyggerne i Norge som ønsker det får mulighet til å kjøpe juleribbe. Og det til en rimelig og forbrukervennlig pris, sier Trældal.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.