Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha Trump som leder, men på ett spørsmål er det full splittelse

USA og verden venter spent på om Donald Trump vil prøve seg på Det hvite hus en gang til.

NEW YORK (Nettavisen): Det er strid innad i det republikanske partiet om hvor avgjørende tidligere president Donald Trump kan bli for fremtiden.

I en fersk måling fra CNN kommer det frem at det er stor splittelse blant republikanerne. Men målingen viser også hvilken sterk posisjon Trump har innad i partiet.

Les også: USAs forsvarssjef fryktet at Trump kunne starte krig

63 prosent vil ha Trump

Målingen, som er foretatt blant republikanere og de som sympatiserer med partiet, viser at 63 prosent av de spurte ønsker at Trump skal være partiets leder, mens 37 prosent mener han ikke bør lede partiet.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Når det gjelder hvorvidt Trump bør stille til presidentvalget i 2024, og hans sjanser til å ta tilbake Det hvite hus, er det derimot full splittelse i partiet.

Les også

Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Her svarer 51 prosent av de spurte at partiet har en større sjanse å vinne tilbake Det hvite hus om Trump stiller som kandidat, mens 49 prosent mener partiet vil ha større sjanser til å få presidenten om man stilte med en annen kandidat.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

Ifølge CNN er dette til stor forskjell fra en tilsvarende måling i 2019, da mer enn tre fjerdedeler av de spurte mente at Trump var den riktige mannen til å lede partiet inn i Det hvite hus.

Les også

- Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

- Et personalistisk parti

- Trumps sterke posisjon skyldes at partiet er blitt et personalistisk parti. Det vil si et parti kjennetegnet av lederens personlige dominans. Vi ser det både blant velgerne og i partiapparatet. Anti-Trump-fløyen er liten og svak, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde i en kommentar til CNN-målingen.

Les også

Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Målingen viser også at det er stor uenighet innad i partiet, når man ser på republikanernes bakgrunn.

Mens 69 prosent av de uten universitetsbakgrunn mener Trump bør lede partiet, er det bare 49 prosent av de med universitetsutdannelse som mener det samme.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

Det er også stor enighet innad i partiet om at Trump ble frastjålet valget. Hele 6 av 10 sier at de støtter Trump, og støtter ham i at han var den egentlige vinneren av presidentvalget i 2020, og at troen på dette er en svært viktig del av identiteten og hva det vil si å være en republikaner for dem i dag.

Les også

– Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump

- Velgernes lojalitet har skiftet til Trump

- Normalt kvitter partiene seg med en tapende presidentkandidat. Ikke siden Adlai Stevenson har et av de amerikanske partiene nominert en tapende presidentkandidat på ny fire år senere. Men de republikanske velgernes lojalitet har skiftet til Trump heller enn partiet, sier Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Les også

Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

- Det har også svært mye å si at hele kveldsrekka på Fox News består av Trump-støttespillere, sier USA-eksperten.

- Og så har det politiske, kulturelle og geografiske tyngdepunktet i partiet forflyttet seg til sørstatene over mange tiår. Der finner vi en type velgere som foretrekker Trump- og Trump-lignende kandidater. Sørstatene er Trumps naturlige velgerbase.

- Så det er ikke vanskelig å forklare hans vedvarende popularitet i partiet, sier Mjelde.

Republikanerne mest entusiastiske

Målingen tar også temperaturen på forventningene opp mot neste års mellomvalg. Her svarer hele 28 prosent at de er svært entusiastiske med tanke på å stemme i forbindelse med kongressvalget neste år. Dette er kraftig opp fra 2017, da bare 18 prosent sa at de var svært entusiastiske for mellomvalget.

Les også: – Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump

Når det gjelder valget i 2022, er det republikanerne med sine 30 prosent som svarer at de er mest entusiastiske, mot 26 prosent blant demokratene.

Mjelde sier til Nettavisen at spørsmålet nå er hva som skjer om noen tungvektere tør å utfordre Trump opp mot presidentvalget i 2024.

- DeSantis i Florida, spesielt. Mange demokrater hadde nok lyst å stemme på Bernie Sanders på ny i 2020, men valgte fornuftsekteskap med Biden. Tilsvarende ser vi mange republikanere spør seg om for eksempel DeSantis ville vært et bedre valg enn Trump i 2024, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen.

Les også: - Systemet er rigget i Trumps favør