RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha utenlandske spillselskaper til Norge

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen) / NTBscanpix / Betsson
Sist oppdatert:
- Norsk Tippings monopol kan ikke være viktigere enn å utvikle norsk idrett.

Fremskrittspartiet forteller at de ønsker å gi norsk idrett bedre kår, noe som blant annet skal gjøres gjennom å gi utenlandske spillselskaper innpass på det norske spillmarkedet.

- Vi ønsker å la de utenlandske bettingselskapene få etablere seg i Norge gjennom en statlig lisensordning, der staten kan sette kriteriene for hva som skal ligge i ordningen. Et av de vi mener er viktigst, er at en viss del av selskapenes omsetning skal tilfalle norsk idrett, sier idrettspolitisk talsmann i Frp, Øyvind Korsberg, til Nettavisen.

Bremser utviklingen
Han kan ikke se noen argumenter for å ikke gjøre noe med dagens ordning, der Norsk Tipping har spillmonopol i Norge.

- Jeg tror egentlig det kun finnes argumenter for å gjøre det på en annen måte enn i dag, slår Korsberg fast, og er klar på at de andre borgerlige partiene bør være åpne for forandring, dersom de sitter i regjering til høsten.

- Jeg kan ikke tenke meg at andre partier skal mene at monopolet skal være viktigere enn å videreutvikle norsk idrett. Det å skulle holde på Norsk Tippings enerett, er ikke måten å møte framtiden på, mener Korsberg.

Danmark endret i 2012
I Danmark hadde det nasjonale spillselskapet monopol inntil i fjor, da et vedtak om å delliberalisere spillmarkedet tillot internasjonale aktører innpass på det danske spillmarkedet.

Landets idrettspresident, Niels Nygaard, uttalte til NRK at staten, som en konsekvens av endringen, mottok om lag 200 millioner danske kroner mer enn hva den gjorde da spillmonopolet gjaldt.

- At norsk idrett hadde vært tjent med å gjøre om på dagens ordning, er det liten tvil om når vi ser resultatet i Danmark. Det er synd at det norske spillmonopolet skal stå i veien for økt satsing på både topp- og breddeidrett, sier Øyvind Korsberg.

Sanskjonerte utøvere
I løpet av 2013 har flere framstående, norske idrettsutøvere inngått private avtaler med utenlandske spillselskaper, noe som førte til umiddelbare reaksjoner fra Norges idrettsforbund (NIF).

* Mats Zuccarello Aasen inngikk i mai, like før VM i ishockey, en avtale med Unibet, noe som førte til at han ble nektet videre landslagsspill for Norge.

* Kun én måned senere spilte stavhopper Cathrine Larsåsen inn en reklamevideo med samme selskap, og ble møtt med advarsel om å bli utelatt fra det norske friidrettslandslaget, men lovet plass igjen dersom hun brøt avtalen med Unibet.

Også fotballspiller John Arne Riise og John Carew (eks-fotballspiller) har inngått avtaler med henholdsvis Betsson og ComeOn, noe som i Riises tilfelle førte til sterke reaksjoner fra Norges fotballforbund.

Øyvind Korsberg reagerer spesielt sterk på tilfellet med Lårsåsen.

- Det bekymrer meg hvordan NIF beskytter Norsk Tipping ved å sanksjonere mot utøvere som inngår slike avtaler, og eksempelet med Larsåsen er det verste. At en utøver som omtrent ikke får støtte fra NIF, nektes økonomisk hjelp som bidrar til satsingen hennes, er ille, slår han fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere