RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil halvere antallet land som får norsk bistand

Oslo (NTB): Både Høyre og Venstre vil at Norge skal satse mer konsentrert på færre u-land i stedet for å gi bistand til halvparten av verdens land.

Selv om antallet land Norge gir bistand til, har gått ned siden i fjor, gir Norge i år bistand til 103 av 192 FN-stater. Høyre vil halvere antallet land, mens Venstre vil ha en mer spisset satsing på færre tematiske områder, skriver Vårt Land.

- Norsk bistand gis til så mange land at det går ut over kvaliteten. Det er symptomatisk at regjeringen ikke klarer å prioritere, sier Høyres bistandspolitiske talsmann Peter Gitmark.

Utenriksdepartementets budsjett for 2011 debatteres fredag i Stortinget. I år gir Norge 27 milliarder kroner. I 2008 ble Norge kritisert av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) for å spre bistanden for tynt utover.

Venstre mener Norges satsing på nærmere 40 ulike temaer, som korrupsjon, kvinner, oljeforvaltning og regnskog, er for bred.

- Det blir nesten umulig å etterprøve kvaliteten. Vi er i ferd med å komme i en situasjon hvor det vi driver, er fanesaksbistand - hvor vi skal promotere alt vi vil at Norge skal stå for, sier Venstre-nestleder Helge Solum Larsen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er ikke enig i kritikken og påpeker at kutt i antall land ville gått ut over små land som ikke er store samarbeidspartnere med Norge.

- Dette er ikke fanesaker, men kjernen i det å bekjempe fattigdom. Bistand er ikke en form for veldedighet, det er å forandre politikk, sier han til Vårt Land. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere