RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil heller skyte sine døtre enn å la IS ta dem

FLYKTET: Denne familien måtte flykte fra hjemmet sitt i Sinjar og bodde på denne parkeringsplassen i Dohuk i tre dager. Nå sørger de over naboene som ble igjen.
FLYKTET: Denne familien måtte flykte fra hjemmet sitt i Sinjar og bodde på denne parkeringsplassen i Dohuk i tre dager. Nå sørger de over naboene som ble igjen. Foto: Privat
Oppegård-mannen Mohamed Al-Mofty beskriver terroristenes jakt på sivile som et helvete.

- Da IS drev de kristne ut av Mosul kunne jeg se bil etter bil kjøre inn i Dohuk. Det var bare en lang kolonne av lys å se fra klokken halv ni om kvelden til ett om natten. Ikke lenge etter kom også yezidiene, forteller Mohamed Al-Mofty. 

Han har nettopp tilbrakt to måneder i hjemlandet Irak for å hjelpe familie og andre i nød, før han returnerte til Norge for tre dager siden.

- Til slutt var det ikke nok plass til folk, så de måtte ta i bruk skoler, klasserom, til og med uferdige bygninger, for å gi folk tak over hodet. Men der finnes det verken vann eller mat, sier Mohamed.

Mandag ettermiddag var han blant de flere tusen som demonstrerte mot IS i Oslo sentrum.

Les også: - Ingen terrorister i våre gater

Mohamed Al-Mofty har akkurat kommet tilbake fra Irak og beskriver et helvete på jord.

En utenkelig sjebne

I Dohuk møtte Mohamed en familie som hadde flyktet fra hjemmet sitt i Sinjar. Faren stod gråtkvalt med en telefon i hånden.

- Hva kan jeg hjelpe deg med? spurte jeg mannen.

- Jeg tenker på min nabo, svarte han.

Mohamed forteller videre at mannen hadde bedt naboen sin om å ta med familien og flykte, men at naboen nektet å bli med på grunn av sin gamle far. Han kunne ikke la han bli igjen alene, da ville familien tape ansikt.

- Mannen sa så til sin nabo, la meg ihvertfall ta med jentene dine. Jentene nektet. De ville bli hos sin far. Og da naboen spurte døtrene sine om de forstod hva han kom til å måtte gjøre dersom IS kom på døren svarte de; da skal vi stå foran din geværåpning smilende, avslutter Mohamed.De ingen hører

Mohamed Al-Mofty har bodd i Norge i 17 år og jobber som tolk. For han var det en selvfølge å delta i demonstrasjonen mot IS.

- Jeg er her for å markere min avsky mot alt som skjer. Jeg er her på vegne av alle se som har måttet flykte fra steder der de følte seg trygge. Og på vegne av de som ingen hører, sa Mohamed.

Han understreker at det spesielle med denne situasjonen er at det denne gangen ikke er en minoritet som bli undertrykket og mishandlet, det er majoriteten.

- IS opererer med «enten så er dere med meg eller så er dere i mot meg». Og derfor er det viktig at vi er her i dag. For terrorisme er ikke et våpen. Terrorisme er en farlig mentalitet som ikke blir oppdaget av en metalldetektor på flyplassen, sier Mohamed.

Han syns det var en lettelse å komme tilbake til Norge, men tenker mye på de som er igjen der nede. 

- Jeg syns demonstrasjonen i dag var helt fantastisk, men jeg hadde ønsket meg enda flere mennesker. Det er lov å være optimist! For vi må huske at vi alle er mennesker og vi må bry oss om hverandre, og det var det vi opplevde her i dag.

PÅ FLUKT: Folk forsøker å få plass til så mye som mulig i bilene sine før de legger ut på flukt. Dette bildet ble tatt i Dohuk tidligere denne måneden.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere