RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil hjelpe Tyrkia og Armenia videre

London (NTB-Reuters): Utenriksminister Hillary Clinton sier USA vil bidra til å bygge videre på milepælen som ble nådd da Tyrkia og Armenia ble enige om å gjenopprette diplomatiske forbindelser.

Clinton spilte en viktig rolle da den historiske avtalen mellom de to nabolandene ble undertegnet i Zürich lørdag.

I etterkant av signeringen fortalte hun at begge parter hadde innvendinger på tampen som gjorde at inngåelsen av avtalen ble utsatt.

Avtalen skal bilegge et århundre med fiendskap og stridigheter og åpne for diplomatiske forbindelser mellom Armenia og Tyrkia. Landene skal også gjenåpne grensen, som har vært stengt siden 1993 grunnet strid om enklaven Nagorno-Karabakh.

Forholdet mellom de to landene har vært spent helt siden første verdenskrig, Armenia mener tyrkerne under krigen begikk folkemord på 1,5 millioner armenere. Tyrkia, som ble grunnlagt da Det osmanske riket falt etter krigen, nekter for anklagene og mener tallet på drepte armenere er langt lavere, og at det slett ikke er snakk om folkemord.

Avtalen mellom Tyrkia og Armenia er viktig både for USA og EU. En avtale vil bedre Tyrkias stilling i Kaukasus, som er en viktig korridor for energiforsyning fra øst til vest i Europa. USAs president Barack Obama har lagt sin politiske tyngde inn i forhandlingene, noe som understrekes ved at Clinton har vært til stede i sluttfasen av samtalene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere