RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SMADRET: R4 fikk store skader under eksplosjonen 22. juli.
SMADRET: R4 fikk store skader under eksplosjonen 22. juli. Foto: Berit Roald (SCANPIX)

Vil holde 22. juli-gransking hemmelig

Sist oppdatert:
Kommisjonen ber om unntak fra offentlighetsloven.

22. juli-kommisjonen har bedt om unntak fra offentlighetsloven for å beskytte dem som vil gi informasjon til deres rapport, melder NTB.

- 22. juli-kommisjonen sendte 17. oktober brev til Justisdepartementet og ba departementet fremme forslag for Stortinget om en egen lov som regulerer enkelte sider av offentlighetens innsyn i kommisjonens dokumenter, skriver kommisjonen i en pressemelding.

De viser til at en vesentlig del av opplysningene de vil motta, vil være taushetsbelagt.

- Kommisjonens gjennomgang av lovgivningen viser at en vesentlig del av de opplysninger og dokumenter kommisjonen vil forvente å motta og utarbeide, vil være taushetsbelagt eller ellers unntatt fra innsyn. På den annen side viser gjennomgangen at en rekke dokumenter, særlig innspill fra privatpersoner og bedrifter, ikke vil kunne unntas fra innsyn, står det videre.

- Usminket og ærlig
Kommisjonen påpeker at deres oppgave nettopp er å få tilgang til all informasjon, for å kunne gi en «usminket og ærlig, samlet og helhetlig fremstilling, i en offentlig tilgjengelig rapport».

- Gjennom diskusjoner, blant annet med representanter for de direkte berørte og etterlatte, ser vi at de gjeldende reglene om innsyn vil kunne føre til at mange trekker seg fra å gi kommisjonen informasjon som er vesentlig for at vi skal kunne løse oppgaven i vårt mandat, sier leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, og legger til:

- I tillegg er kommisjonen bekymret for at personverninteresser kan komme til å bli krenket gjennom innsyn i enkelte innspill vi mottar, sier hun.

De vektlegger dessuten at Stortinget også tidligere, ved flere anledninger, har vedtatt særlover for undersøkelseskommisjoner.

Storberget orienterer
Tidligere tirsdag opplyste justisminister Knut Storberget at han er klar til å orientere Stortinget om terrorangrepene 22. juli.

- Jeg er åpen for å finne egnet form og tidspunkt for en eventuell redegjørelse i nært samarbeid med Stortingets presidentskap, uttalte justisministeren i en pressemelding.

Les også: Storberget klar til å redegjøre om 22. juli

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere