*Nettavisen* Nyheter.

Vil holde døra i nord åpen

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

LO-leder Roar Flåthen argumenter kraftig for å utrede konsekvensene av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

13.04.10 21:46

- Hvis regjeringen sier nei til en konsekvensutredning blir det lagt et fullstendig lokk på en mulig utvikling av arbeidsplasser og infrastruktur i nord. Jeg advarer mot å lukke døra på en slik måte, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det går ikke an å kutte en sving som fører til at Nord-Norge ikke får være med i prosessen. Det tror jeg faktisk ikke at nordlendingene vil akseptere heller, sier LO-lederen.

- Vi gjør de tre nordnorske fylkene urett dersom vi sier nei til en konsekvensutredning, tordner Flåthen.

Tirsdag gjorde LO felles front med Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Oljeindustriens landsforening. De fire organisasjonene er enig om at det må være en ambisjon å utnytte alle olje- og gassforekomster på norsk sokkel.

Mer kunnskap
«Havområdene vest for Lofoten og Vesterålen må konsekvensutredes for å bedre kunnskapsbasen før beslutning tas», heter det i en felles uttalelse.

LO-lederen poengterer at han har ryggdekning for det han nå sier i et vedtak fra fjorårets LO-kongress.

- Så du frykter ikke bråk med miljøbevegelsen?

- Vi har mye samarbeid med miljøbevegelsen om mange viktige miljøspørsmål. Det skal vi fortsette med. Men på enkelte områder må vi være enige om at vi kan være uenige, sier Flåthen og legger til at LOs ja til konsekvensutredning ikke er utrykk for manglende forståelse for det sårbare miljøet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Forstår ikke
- Men du har altså problemer med å forstå hvorfor mange sier nei til en konsekvensutredning?

- Ja. Ordningen med konsekvensutredninger er nemlig en viktig del av den norske olje- og gasspolitikken som Stortinget har lagt opp til gjennom petroleumsloven. Dette opplegget skal gi lokalsamfunnene og alle interesserte mulighet til å uttale seg. Og så skal det gi et godt beslutningsgrunnlag. Siden det her dreier seg om sårbare områder der vi må ta hensyn til fiskerinæringen og miljøet, er det så viktig at denne prosessen gjøres riktig og ordentlig, sier LO-lederen.

Flåthen poengterer at han ennå ikke vet om LO kommer til å si ja eller nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Trenger olje og gass
Sjefen i Oljeindustriens landsforening, Gro Brækken, viser til at verden vil trenge mer fossil energi i mange år framover.

- Derfor må vi sørge for at norsk sokkel er interessant, sier hun og peker på at norsk leverandørindustri gir viktige eksportinntekter i tillegg til oljen og gassen.

Rederiforbundets Tor Jørgen Guttormsen peker på at halvparten av medlemmene er knyttet til maritim offshorevirksomhet på norsk sokkel.

- Vi jobber for å utvikle nye maritime klynger på nye steder. Denne virksomheten bør komme områder lenger nord til del, sier Guttormsen.

Praktiske grunner
Gro Brækken hevder at det bare er «praktiske grunner» som er årsaken til at utspillet fra de fire organisasjonene kommer to dager før de faglige rapportene om Lofoten og Vesterålen legges på bordet.

- Jeg er spent på hva som kommer torsdag. Dette vil danne grunnlaget for en spesifikk avgrensning av hva som skal konsekvensutredes, sier Brækken.

Roar Flåthen mener det må være greit å gå inn for en konsekvensutredning når miljøbevegelsen og flere partier har sagt nei.

- Det går ikke lenger an å stikke hodet i sanden, sier LO-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.