Gå til sidens hovedinnhold

Vil hylle det gode brygg

Espen Smith og Geir Oterhals inviterer til øl- og matfestival i Sofienbergparken og mener kritikken er uberettiget.

SOFIENBERGPARKEN: - Vi blir lei oss av surmaga oppstøt. Det er ikke kapitalen, men entusiasmen som driver oss, sier ølelsker Espen Smith, med henvisning til Anders Hegers spalte i Dagsavisen lørdag hvor festivalen og han selv fikk massiv kritikk.

Øl & Mat 09 har leid 8.000 kvadratmeterne, eller 25 prosent, av Sofienbergparken til arrangementet som går av stabelen 17.-21. juni. For dette betaler de bydelen 50.000 kroner i leie. Adgangen til området er gratis, men det er 20-årsgrense på grunn av spritbevilling.

- Ikke fyllefest

Kritikken fra Heger, Rødt og noen naboer går i hovedsak ut på kommersialisering av øldrikking i en park som i fjor sommer hadde problemer med fyll og bråk. Også det at bydelen leier ut en offentlig park slik at den ikke blir tilgjengelig for alle kritiseres.

- Rødt er stort sett imot alt som er gøy. Vi hadde venta kritikk, slik vil det alltid være, men vår jobb er å sørge for at arrangementet blir så bra at vi får positiv goodwill etterpå, sier Geir Oterhals.

- Dette er ikke en fyllefest, men et faglig arrangement, påpeker Espen Smith.

Ølambassadører

Utgangspunktet for Øl & Mat 09 var et ønske om å sette ølet i fokus på en annen måte enn det gjøres på oktoberfestene.

- Vi har oktoberfester med ompamusikk og literseidler, men det er lite norsk. Øl er mye mer enn ompa, og vi er mer opptatt av mangfoldet enn volumet, vi satser også mye på kortreist mat, som elgkarbonader fra Skjåk, sild fra Haugesund og spekemat fra vestlandet, sier Espen Smith.

- Og så skal vi helsteke en okse, legger Geir Oterhals til.

- Vi er ambassadører for det gode brygg. De som kommer for å drikke seg snydens vil ikke føle seg hjemme hos oss, sier de.

NM i trubadur og cover

På festivalen vil det være mulig å prøvesmake rundt 200 ølsorter, deriblant en rekke alkoholfrie sorter og glutenfritt øl.

- Det kommer ikke til å være et sted i Norge med bredere utvalg av alkoholfritt øl enn hos oss, sier Espen Smith.

Musikk står også sentralt i arrangementet og Frank Znort skal spille på utendørsscenen, i tillegg til NM i trubadur og coverband.

- Det er en gruppe musikere som ikke får så mye kred, men som er på veien hele året og spiller, sier Espen Smith.

Festivalområdet vil ha to store telt som rommer 1.100 og 800 mennesker. I tillegg til uteserveringer og flere små serveringssteder.

- Det er mye lettere å starte med det som ikke skal skje, sier Espen Smith og viser til et program spekket med foredrag, kurs, prøvesmaking, rådgivning til hjemmebryggere, boksalg og selvfølgelig øl.

Feelgood

I et forsiktig anslag ventes det rundt 20.000 besøkende, men festivalledelsen håper på 25.000.

- Vi er en øldrikkende nasjon, men har ikke annet forhold til det enn at vi drikker det lyse industriølet. Det er milevis å gå før vi får stolthet og forståelse for det gode brygg, sier Espen Smith.

Festivalen er åpen fra klokka 13 til 23 alle de fem dagene. Musikken utendørs vil dempes noe før stengetid.

- Vi har tre begreper som skal dekke festivalen, det er feelgood, mangfold og kvalitet, sier Espen Smith.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping