RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke åpne for olje i Lofoten og Vesterålen - foreløpig

Olje- og energiminister gjorde nesten ingen fornøyd etter sin fremstilling av fremtidens oljeboring.
Olje- og energiminister gjorde nesten ingen fornøyd etter sin fremstilling av fremtidens oljeboring. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det er fullt forsvarlig å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet, mener oljestatsråden. Men han vil ikke gjøre det nå.

- Det er ikke lengre et spørsmål om, men når og til hvilke betingelser vi åpner disse områdene for oljevirksomhet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) etter at hovedrapporten og 20 underrapporter i kunnskapsinnhentingen ble presentert i Svolvær fredag. Det melder NTB.

Han viser til at resultatene av kunnskapsinnhentingen er på linje med tidligere studier og bekrefter dermed det vi visste fra før.

- Fullt forsvarlig
- Jeg mener det er fullt ut forsvarlig å åpne opp for oljeutvinning i det nordøstlige Barentshavet, sier Moe.

Men i stedet for å åpne for fullt, anbefaler han en gradvis tilnærming der industrien først tar i bruk områdene som allerede er åpnet sør for Lofoten. Borten Moe ser for seg at regjeringen vil åpne de tidligere omstridte områdene i Barentshavet og Jan Mayen før Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge NTB.

Ut i fra dette kan Lofoten og Vesterålen lilgge stille i ytterligere fire år, skriver VG Nett.

Ola Borten Moe presenterte fredag Kunnskapsinnhentingen i Svolvær på en pressekonferanse. Se opptak fra pressekonferansen her.

- La meg først få si at regjeringens politikk i denne perioden ligger fast. Det som skal skje framover kommer til å bli gjenstand for debatt og ordskifte, sa Borten Moe på pressekonferansen og pekte på at det til sjuende og sist er det norske folk som skal avgjøre det hele ved valg.

Les også: - Anbefaler en forsiktig utvikling (regjeringen.no)

- Jeg vil ikke tilrå at det åpnes nytt areal i det nordøstlige norskehav nå, innledet han og sa at næringer som fiskeri og olje er ryggraden i Norge og må kunne fortsette å eksistere sammen.

Fortsatt nei fra SV
Regjeringspartner SV er fredag også ute og flagger sitt syn på oljevirksomhet utenfor Lofoten.

Fortsetter SV i regjering også etter høstens stortingsvalg, vil havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke bli åpnet for oljevirksomhet, ifølge SVs Lars Egeland, som er partiets energi- og miljøpolitiske talsmann.

Egeland sier til NTB at han ikke er imponert over antall arbeidsplasser som oljevirksomhet i havområdene utenfor Nord-Norge kan føre til.

- Satsing på fiskeriene vil kunne gi like mange arbeidsplasser, sier han.

Egeland mener rapporten fredag ikke inneholder informasjon som tilsier at SV bør endre holdning til spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Frp: - Et narrespill
Fremskrittspartiet mener Ola Borten Moe har drevet et narrespill når han vil frede store deler av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

- Dette er et knefall for den statsfinansierte miljølobbyen, og et svik mot Nord-Norge og den industrielle utviklingen av landsdelen. Det er heller ikke representativt for befolkningens tro på fremtiden, sier partiets energipolitiske talsmann, Troms-representanten Per-Willy Amundsen, ifølge en pressemelding.

Fremskrittspartiet reagerer på at regjeringen først presenterer nye rapporter om konsekvensene av oljeboring i landsdelen, rapporter der det står at oljeutvinning kan gi tusenvis av nye arbeidsplasser i distriktene i Nord-Norge, for så å si at dette blir det ikke noe av.

- Mange vil føle at Moe nå dolker Nord-Norge i ryggen, sier Amundsen.

Venstre vil ha varig vern
Fra opposisjonen tar Venstre til orde for varig vern.

Det er uklokt å sette i gang oljevirksomhet i et område der fire av verdens ti største fiskebestander gyter, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hennes parti mener havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må gis varig vern mot oljevirksomhet.

- Kunnskapene som er hentet inn i forbindelse med mulig oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja viser at det er store interessekonflikter mellom fornybare næringer og oljenæringen i dette området, sier Grande ifølge NTB.

Hun viser til at Lofoten og Vesterålen har de største bestandene av torsk og sild i verden.

- Å sette olje- og gassinteressene foran fiskeri- og turistnæringen i et område som er helt spesielt i en tid der investeringene på norsk sokkel er rekordhøye, henger ikke på greip, sier Grande, som kaller Lofoten og Vesterålen Norges matfat.

KrF: - Norge har råd til å vente
KrF er skuffet over at Ola Borten Moe driver propaganda for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

- KrF mener Norge har råd til å vente med å åpne disse områdene. Mange nye og store oljefunn og høyt press i norsk økonomi gjør det unødvendig å gamble med de mest sårbare kystområdene vi har, uttaler energi- og miljøpolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, ifølge en pressemelding fra partiet.

Naturvernforbundet: - Oljefritt viktigere enn noensinne

- Vi har allerede mye kunnskap om hva oljeboring i disse områdene betyr. Miljøkonsekvensene av oljevirksomhet her kan være dramatiske sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, i en kommentar til kunnskapsinnhentingen i forbindelse med mulig oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Dette er et av verdens viktigste fiskeriområder. Fire av verdens ti største fiskebestander gyter her. Det er her vi har de største bestandene av torsk og sild i verden. Kunnskapen vi har viser at det vil være absurd å bore etter olje i matfatet og øke klimagassutslippene, sier Haltbrekken ifølge en pressemelding.

Han mener rapporten fra Veritas om konsekvensene av en oljeulykke viser hvor dramatisk dette er:

Naturvernforbundets leder trekker fram at områder langs store deler av kysten i nord, helt til den russiske grensen og til 100 km sør for Svalbard, vil bli påvirket. Mange av de aktuelle oljebrønnene ligger svært nær land. Åtte av de ti analyserte brønnene i Veritas-rapporten ligger under fire mil fra kysten og fra Tromsø vil det kun være 27 km til nærmeste brønn. Oppsummeringen fra OED viser at oljevernberedskapen er svært mangelfull og at kun 20-35 prosent av oljesølet kan bli samlet opp om vinteren og 40-55 prosent om sommeren, ifølge Naturvernforbundet.

- Oljeproduksjon i dette området kan tidligst starte i 2025 og vil pågå i mange år. På dette tidspunktet må vi ha kuttet klimagassutslippene betydelig og nærmet oss nullutslippssamfunnet. Det internasjonale energibyrået la nylig fram tall som viser at 2/3 av de allerede oppdagede kull, olje og gassressursene må bli liggende om vi skal unngå de verste konsekvensene av klimaendringene, påpeker Naturvernforbundet.

- Vi har reddet disse områdene fra oljevirksomhet flere ganger før, og vi skal gjøre det igjen. Dette er den viktigste miljøsaken i 2013. Dess mer kunnskap vi får om de sårbare naturverdiene, fiskeriene og klimaendringene, dess mer uforsvarlig blir det å sette i gang oljevirksomhet i disse områdene, sier Haltbrekken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere