Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke betale for egen parkering på Stortinget: - Bil er ikke et luksusgode

Flere partier fnyser av MDG og SVs forslag om å ta betalt for parkering på Stortinget.

Det er full parkeringsstrid på Stortinget, etter at Miljøpartiet de Grønne (MDG) og SV foreslår å ta betalt for parkeringen til politikerne i stortingsgarasjen.

Forslaget er en del av klimameldingen, som skal stemmes over i Stortinget denne uken. Da saken ble behandlet i energi- og miljøkomiteen nylig, var det ingen andre partier enn de to partiene, som støttet forslaget.

- Alle de ordinære gateparkeringsplassene er fjernet for å frigjøre areal for gående, byliv, uteservering og andre hyggelige ting. Da er det ikke riktig at politikerne får fri tilgang til gratis parkering, mens andre må betale, sa miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo til VG i forrige uke.

Stortinget ligger midt i Oslo sentrum, der byrådet med prosjektet bilfritt byliv har fjernet 700 parkeringsplasser.

Les også: Arbeiderpartiet åpner for kommunal parkeringsavgift på privat eiendom

Frp: - Er avhengig av bil

Men forslaget får nå både Fremskrittspartiet og Senterpartiet til å se rødt.

- Som mange andre som trenger bilen så er jeg opptatt av å gjøre jobben min som ombudsmann for innbyggerne i hjemfylket mitt, men også i hele landet, og da er jeg ofte avhengig av bilen, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til Nettavisen.

Hoksrud sier han derfor vil stemme imot forslaget om å avgiftsbelegge parkeringsplassene til Stortinget. Han er sterkt uenig med Oslos miljøbyråd.

- Både Frp og jeg har vært svært kritisk til hvordan byrådet i Oslo med Ap, SV og MDG med Rødt på slep, har gått til angrep på bilistene i byen. De har fjernet parkeringsplasser, økt prisene på parkering, økt bompengene og gjort flere andre grep for å gjøre det vanskelig for mange av innbyggerne i byen og andre som må til og fra byen, sier han, og legger til:

- Frp kjemper imot dette med nebb og klør, og derfor vil jeg også stemme imot dette forslaget, sier han.

Se video: Også rådhusgarasjen har vært omstridt:

Vedum: - Ikke luksusgode

Reagerer gjør også Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum.

- Jeg er imot å innføre nye parkeringsavgifter for arbeidstagere i Norge uansett om det er en sykepleier på et sykehus, en lærer på ei skole, eller en ansatt eller folkevalgt på Stortinget, sier Vedum til Nettavisen.

Som Hoksrud mener han særlig MDG går for langt i sin bilpolitikk.

- MDG fører nå en voldsom kamp mot bilismen, og ønsker å innføre parkeringsavgifter ved alle offentlige etater. Det er vi sterkt imot. MDG må forstå at bil ikke er noe luksusgode, men noe de aller fleste er avhengige av for å få hverdagen til å gå i hop, sier Vedum.

Les også: Sp-Trygve med klart krav om bensin og dieselpris: – Det er helt uaktuelt

Heller ikke Aps samferdselspolitiske talsperson, Sverre Myrli, vil at politikerne skal betale for parkering på Stortinget.

- Dette har vært tatt opp før, og meg bekjent er det bare MDG og SV som har vært for det, sier Myrli i en kort kommentar på e-post.

Rødt er det eneste partiet som støtter MDG og SV.

Stortinget: - To hovedgrunner

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, viser også til at det var et stort flertall mot å innføre en parkeringsavgift da samme sak ble votert over for tre år siden.

- Spørsmålet om å kreve parkeringsavgift ble behandlet av Stortinget i juni 2018. Med 89 mot 10 stemmer vedtok inneværende Storting å ikke innføre betalt parkering for representantene på Stortingets parkeringsplasser, sier Andreassen til Nettavisen.

Det er stortingets administrasjon som følger opp Stortingets vedtak.

- Selv om presidentskapet i innstillingen er enige i intensjonen om å skape et bedre miljø i Oslo gir innstillingen to hovedgrunner til at Stortinget bør tilby representantene fri parkering, sier hun, og utdyper:

- For det første bør det legges til rette for at stortingsrepresentanter som ikke er hjemmehørende i Oslo, lett kan komme seg til og fra Stortinget. Det å velges inn i tillitsvervet som stortingsrepresentant for eget fylke er noe annet enn å velge tilsettelse i ordinært arbeid, og det må derfor tilrettelegges for pendling. Vi gjør det med å tilby pendlerbolig, og ved å tilby fri parkering.

Dessuten påpeker hun at flere representanter er frarådet å benytte offentlig transport av hensyn til egen sikkerhet.

- Av den grunn bør Stortinget tilby representantene fri parkering, sier Andreassen.

Avgift på privat parkering

Tidligere mandag skrev Nettavisen at Arbeiderpartiet imidlertid vil gi kommunene rett til å innføre parkeringsavgift på privat eiendom.

- Dette er jo bare et forslag om at kommunene skal ha anledning til det - altså åpne for mer kommunalt selvstyre. Kommunene må kunne vurdere fordeler og ulemper, så det kan være ulikt ulike steder, sier Espen Barth Eide, som er klimapolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til Nettavisen.

MDG har frontet forslaget tidligere, men det er først under behandlingen av klimameldingen at Ap har hoppet om bord.

Les også: Rettet skarp pekefinger mot «dieselpopulisme»: Har to dieselbiler i garasjen

Forslagsteksten presiserer ikke hvilken type eiendom det skal gjelde, men Barth Eide forteller at det handler om næringseiendom. Vedum er mot Aps forslag:

- Det går ikke an at Arbeiderpartiet mener dette. Skal man tvinge en privatperson med et lite næringslokale til å innføre parkeringsavgift? Det er ekstremt, mener han.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff