Vil ikke betale moms

Se og Hør vil unnslippe momsen når ukebladet utvider til to nummer i uken. Men fylkesskattekontoret kan stikke kjepper i hjulene.

08.09.03 15:27

Se og Hør-sjef Knut Haavik har i årevis klaget sin nød over at tabloidavisene VG og Dagbladet slipper unna momsen, mens ukebladet må ilegges moms. Med overgangen til to ukentlige utgivelser vil Haavik unnslippe momsen.

Kutter momsen
Se og Hør viser til et unntak i merverdiavgiftslovens paragraf 16, som sier at aviser med mer enn en ukentlig utgivelse slipper moms.

–Vi slutter helt enkelt å kreve inn merverdiavgift samtidig som vi senker prisen på Se og Hør med 5 kroner, sier Haavik til NTB.

Ifølge avdelingsdirektør Heidi Heggenes i Finansdepartementet har Se og Hør anledning til å stanse innkrevningen av moms, men at fylkesskattekontoret kan overprøve dette i ettertid.

Milevis forskjell
Ansvarlig redaktør Tor Gjermund Eriksen i Dagbladet mener prinsipielt at Se og Hør bør slippe moms uansett hvor mange utgaver de kommer med. Men han vil ikke være med på at bladet er så likt tabloidavisene som Knut Haavik vil ha det til.

- Det er vel ingen andre enn Haavik som ikke ser forskjellen på Se og Hør og løssalgsavisene. Det er milevis forskjell på Dagbladet og Se og Hør og det vil det være i all fremtid, sier Eriksen til TV 2 Nettavisen.

Han er ikke overrasket over at ukebladet nå satser på to utgaver i uken og viser til at det er veldig mange ting som skjer i mediemarkedet som gir tøffere konkurranse.

- Vi kan bare fortsette med å lage Dagbladet og gjøre det bedre. Jeg er ikke redd for konkurranse, sier Eriksen.

Fyller kravene
I tillegg til antall utgivelser er det også krav til innhold for at bladet skal bli definert som avis og dermed slippe moms.

- Det finnes definisjoner på hva en avis er, og vi mener Se og Hør vil komme inn under denne definisjonen. For det første vil Se og Hør komme ut to ganger i uken, og dessuten vil kravet til innhold, som nyheter, aktualitet, debatt og kommentarer tilfredstilles, sier Odd J. Nelvik til Kampanje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.