RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke forby Breiviks drapsvåpen

Ruger Mini 14
Ruger Mini 14
Sist oppdatert:
Geværet som Anders Behring Breivik brukte til massedrap på Utøya, blir ikke ulovlig.

I over et år hadde Våpenutvalget jobbet med forslag til ny våpenlov da drapene på Utøya skjedde. Etter massakren på Utøya skjedde, ble alle landets politimestere instruert om å legge alle søknader om ervervstillatelse for halvautomatiske rifler i bero.

Nå konkluderer Våpenutvalget med at man ikke kan forby alle slike halvautomatiske våpen. Årsaken er at det er svært stor variasjon mellom slike våpen, og at et forbud vil gå sterkt utover for eksempel mange som driver med konkurranseskyting, og personer som ellers ville hatt problemer med å drive jakt.

Breivik brukte for det meste en halvautomatisk Ruger Mini 14-gevær da han drepte ungdommene på Utøya 22. juli. Ifølge ham selv er dette det mest militære våpenet man kan inneha på lovlig vis i Norge. Breivik fikk løyve til å inneha våpenet under påskudd om at det skulle brukes til hjortejakt. Våpenet er ulovlig i Sverige.

Ville brukt noe annet
- Si vi hadde gjort som svenskene og forbudt dette våpenet. Ville det gjort noen forskjell? Ville vi ha stoppet det som skjedde på Utøya, eller ville han ha skaffet et annet våpen? Det ville ikke vært problem å gjøre like stor skade med en gammel mauser. Uansett hva du gjør, og hva du forbyr, så ville det være andre våpen som han kunne ha brukt, sier utvalgsmedlem, og president i Våpenrådet, Randulf W. Tønnesen, til Nettavisen og legger til.

Fra NOU 2011:19

Samlebetegnelsen ”halvautomatiske skytevåpen” omfatter forskjellige typer skytevåpen med ulik funksjonsmåte og tenkt bruksområde. Dette kan enkelt illustreres ved å vise til at både halvautomatiske rifler, -hagler og -pistoler går under den samme betegnelsen. Utvalget har i sitt arbeid vurdert hvorvidt halvautomatiske skytevåpen som helhet bør forbys på lik linje med krigsvåpen og andre helautomatiske skytevåpen. Våpen som går inn under begrepet ”halvautomatiske skytevåpen” skiller seg imidlertid ved at de både omfatter svært forskjellige skytevåpen med ulik funksjonsmåte og ulikt bruksområde. Det er for eksempel betydelig forskjell på en halvautomatisk hagle og en halvautomatisk pistol. Det er også stor forskjell innad i undergruppene; en halvautomatisk rifle vil både kunne omfatte en sivil versjon av et opprinnelig helautomatisk krigsvåpen og en halvautomatisk versjon av en tradisjonell jaktrifle med fast magasin. Det store mangfold av skytevåpen som går inn under samlebegrepet ”halvautomatiske skytevåpen” taler etter utvalgets syn imot et generelt forbud. Til det er forskjellene for store mellom de ulike våpentypene som har det til felles at de kan avgi halvautomatisk ild.

«Den dramatiske og særdeles tragiske hendelsen på Utøya 22. juli 2011 synliggjorde et behov for en ekstra nøye gjennomgang av hvilke typer skytevåpen som skal kunne erverves til sivilt bruk. En vesentlig del av denne problemstillingen vil omfatte spørsmålet om og i tilfelle hvilke halvautomatiske rifler som fortsatt skal kunne erverves til sivilt formål, eventuelt hvem som kan erverve slike skytevåpen. Problemstillingen er likevel også aktuell for andre typer skytevåpen» skriver utvalget og fortsetter ( ...) Myndighetene må derfor kunne evne å fange opp når det kommer nye våpen på markedet og disse representerer en særskilt og uakseptabel risiko» .

- Like etter hendelsen var blant annet Knut Storberget ute og sa at en gal manns verk ikke skal ødelegge hele samfunnet. Det skal ikke gå ut over alle de lovlydige borgerne som finnes i samfunnet.

Utvalget foreslår imidlertid å videreføre strenge restriksjoner på halvautomatiske rifler. Istedenfor at denne typen våpen i utgangspunktet skal være lovlige, sier utvalget at det er hensiktsmessig å gi en godkjenning for hvert enkelt type våpen.

Ikke mest militært
- I utgangspunktet er alle halvautomatiske rifler ulovlige før de har blitt undersøkt og godkjent av Kripos, sier Tønnesen. Det viktige er å unngå at slike halvautomatiske rifler ikke kan bygges om til helautomatiske skytevåpen. Om geværet som Breivik brukte vil passere en slik kontroll vil ikke Tønnesen ha noen mening om, men han poengterer at Breivik tar feil når han beskriver Ruger Mini 14-gevær som det mest militære våpenet man kan inneha på lovlig vis i Norge.

- Våpenet som stort sett brukes i konkurransen praktisk skyting er AR-15 våpen. Dette er sivile utgaver av det militære amerikanske skytevåpenet M16, sier Tønnesen.

Han poengterer at det geværet som Breivik poserer med på bilder har mye ekstrautstyr, og at det ikke ser slik ut når man kjøper det til jakt, og at det generelt vil bli ulovlig med magasiner som kan ta over 10 skudd.

Noen punkter i utvalget forslag:

  • Krav om egenerklæring og legeerklæring ved første gangs erverv av skytevåpen.
  • Regelmessig oppfølging av den enkelte våpeninnehaver for å sikre at alle vilkår for å inneha våpen er oppfylt, både krav om edruelighet, pålitelighet, helse og skikkethet, og at det fortsatt foreligger behov for eller annen rimelig grunn til å ha våpen. Krav om regelmessig egenerklæring. Det er våpeninnehaveren som må godtgjøre at alle vilkår er oppfylt.
  • Ved søknad om tillatelse til å erverve våpen skal myndige medlemmer av søkerens husstand bekrefte at vedkommende er kjent med søknaden.
  • Meldeplikt for helsepersonell om helsemessige forhold som er uforenlig med å inneha våpen. Meldeplikt for forsvaret om forhold det er grunn til å tro har betydning for spørsmål om tilbakekall av våpenkort. Meldeplikt for skytter- og våpensamlerorganisasjonene om medlemmers atferd når denne er uforenlig med å erverve og inneha skytevåpen.
  • Tilgang til våpenregisteret for dem som pålegges meldeplikt.
  • Bedre oppfølging av skytevåpen i dødsbo og konkursbo.
  • Dagens forskriftsregler om halvautomatiske skytevåpen foreslås videreført i lov. Halvautomatiske pistoler og hagler er tillatt, men kan forbys i forskrift. Halvautomatiske rifler er forbudt, men kan tillates i forskrift.
  • Registreringsplikt for deaktiverte (plomberte) skytevåpen. Disse skal anses som skytevåpen også etter deaktivering, i motsetning til i dag.
  • Registreringsplikt for boksmagasiner over en viss magasinkapasitet.

Du kan lese hele utredningen til Våpenutvalget her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere