*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke gi millionstøtte til ny turisthytte fordi den er for moderne

Olav Thon vil ikke gi millionstøtte til en ny hytte på Høgevarde. Han liker ikke byggestilen turistforeningen vil ha. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Olav Thon krever enklere hytte i gammel stil.

21.02.14 09:11

(Drammens Tidende) Daglig leder i Drammens og Oplands Turistforening (DOT) Henning Wikborg viser stolt fram modellen av den nye hytta foreningen ønsker skal erstatte den gamle på Høgevarde.

I over ti år har de jobbet med planene, og nå begynner det endelig å flaske seg. Hytta er tegnet av en av landets mest anerkjente arkitekter, Stein Halvorsen, og har en moderne arkitektur.

Prislappen vil være på nærmere fem millioner kroner.

Se videoreportasje nederst i saken.

Planene er godkjent

Byggeplanene er godkjent av både kommunen og Fylkesmannen. Men fem millioner kroner er mange penger for den lokale turistforeningen. De er på «tiggerferd», og har fått litt napp.

– Vi søker om spillemidler for en tredjedel av kostnadene, og Sparebankstiftelsen har allerede bevilget 1,5 millioner kroner, forteller Wikborg.

Dugnadsinnsats fra medlemmene i foreningen, og en innsamlingsaksjon skal sørge for egenkapital.

– Feil byggestil

Da de søkte Olav Thon om penger ble det avslag, og grunnen er enkel.

– Hytta de vil bygge passer ikkeinn på Høgevarde. En slik design kunne passet i et boligfelt i Oslo-området, men ikke på høyfjellet, sier Thon til Drammens Tidende.

– Dessuten burde tre millioner kroner være nok til å bygge en hytte på 150 kvadratmeter, selv på Høgevarde, legger han til.

Milliardæren fra Ål stenger likevel ikke døra helt.

– Hvis de bygger i en stedlig og tradisjonell byggestil, og kommer ned på et mer anstendig kostnadsnivå, kan det hende at de kan få 800.000 kroner, sier Thon.

– Grunnen til at hytta blir så dyr har lite med byggestilen å gjøre. Hytta må lages som et byggesett i små moduler og fraktes inn med helikopter, forklarer Henning Wikborg.

Vil sette fotavtrykk

Han mener at de med denne hytta, med dens moderne uttrykk, har mulighet for å sette et fotavtrykk i den tiden vi lever i akkurat nå.

– Byggetradisjonen med laftede hytter i Høgevarde-området er en tradisjon som har etablert seg de 20 til 30 siste årene, slår han fast.

– Er det bedre å kopiere gamle tømmerhytter da? spør han.

– Hvis Thon forlanger tømmerhytte, bygger vi uten penger fra ham. Jeg er veldig skuffet over at han ikke er mer utviklingsrettet. Han har nok en utfordring med å følge med i nye byggestiler, sier Wikborg.

Tenker miljø

Hvis du legger merke til de små «klossene» på tegningen av den nye hytta, er det små boenheter egnet til en familie. Disse klossene kan varmes opp én og én etter behov slik at de ikke sløser med strømmen.

Hytta skal også kles med panel som aldri skal males, men bli preget av vær og vind.


Les flere saker fra Drammens Tidende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.