*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke ha siktede soldater

Oslo (NTB): Forsvaret ønsker tilgang til politiets registre over personer under etterforskning. De ønsker å sile ut uønskede elementer før sesjon.

Forsvaret har i dag kun tilgang til registre over domfelte og bøtelagte, men vil utvide granskningen av vernepliktige før de møter til førstegangstjeneste, skriver Dagsavisen.

Ønsket fra Vernepliktsverket er både sikkerhetsmessig og økonomisk begrunnet, og får støtte også fra de vernepliktiges organisasjon.

- For å bli sikkerhetsklarert i Forsvaret stilles krav til vandel, og den som er under etterforskning, får ingen slik klarering. Vi mener det er til fordel både for Forsvaret og for den enkelte menig om alle slike spørsmål er avklart før de møter til førstegangstjeneste, sier landstillitsvalgt for de vernepliktige, Steffen Rogstad.

Vernepliktsverket begrunner ønsket også med at det vil være økonomisk besparende for samfunnet, siden mange blir sendt hjem på grunn av dårlig vandel, men først etter at de allerede har møtt opp til førstegangstjenesten.

Advokatforeningen og Datatilsynet er imidlertid ikke like entusiastiske, og advarer mot å gi Forsvaret tilgang til opplysninger om siktede personer. De mener det strider med prinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevist. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.