RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke ha USA-feite nordmenn

Foto: Lien, Kyrre (NTB scanpix)
Helseministeren vil regulere sukker- og fettholdig mat for å unngå mer overvekt.

(SIDE2):Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre er villig til å innføre reguleringer på matvarer som inneholder mye sukker og fett, for å unngå at nordmenn når fedmenivåer ala USA.

Det sa Gahr Støre til Side2 da han tirsdag var med å lansere Helsedirektoratets kampanje «Små grep, store forskjeller», som er enkle råd for å få et sunnere kosthold

Nøkkelhullmerket:
Et nordisk samarbeid for å synliggjøre sunnere matvarer, der Helsedirektoratet og Mattilsynet har ansvaret - og kontrollerer - merkingen.

For å bli nøkkelhullmerket, må en matvare være innenfor visse grenser av innholdet kostfiber, fett, salt og sukker.

«Små grep, stor forskjeller»
Er en langsiktig satsing for å inspirere og motivere folk til å ta bedre og sunnere matvalg i hverdagen. Helsedirektoratet vil gjennom satsingen «synliggjøre kostrådene og Nøkkelhullet i praksis, komme i dialog og dele gode grep».

Tror på endring
Gahr Støre sier han har tro på at tiltak som den som ble lansert i dag, kan være med på gjøre at vi unngår samme fedmetilstander som i USA. Han viste til beregninger som tilsier at vi her i Norge ligger 15-20 år bak når det gjelder antallet overvektige, sammenlignet med amerikanere.

- Jeg velger å tro at vårt samfunn er oversiktlig, der vi kan nå frem med informasjon og nå nesten alle. I USA er det vanskeligere. I Norge har vi også en tradisjon for å tenke kosthold knyttet til natur, sunn mat og mosjon og fysisk aktivitet.

Reguleringer
Han vil likevel ikke utelukke at det kan komme reguleringer av de mest sukker- og fettholdige matvarene. Han mener det beste er at man grunnet kunnskap om kosthold tar de riktige valgene, samt at de som produserer mat også tar ansvar.

- Det er positivt med selvregulering, men det må gi resultatet. Fellesskapet kan ikke gi fra seg muligheten til å treffe vedtak gjennom reguleringer, mot å beskytte oss mot det som er farlig, sier ministeren, og sammenligner med den såkalte røykeloven fra midten av 2000-tallet.

- Jeg ser ikke en direkte overføring til mat, det er mer sammensatt enn som så. Men etter hvert som kunnskapen om kosthold kommer, må vi som samfunn være i stand til å handle på bakgrunn av den kunnskapen. Jeg har større tro på en utstrakt hånd enn en skarp pekefinger, og at kunnskapen skal motivere oss til å ta de riktige valgene. Men blant annet markedsføring rettet mot barn, for å få dem til å forbruke produkter vi vet er dårlige for dem, - det tror jeg nordmenn vil se ikke er en god ting. Så får vi finne ut måten å håndtere det på. Jeg vil ikke gi opp muligheten for å treffe politiske vedtak, sier han og sier videre om forslaget om regulering og hylleplassering, som er ute på høring i disse dager.

- Dette handler om å ta valg her og nå, derfor har vi dette ute på høring nå. Vi vet ganske mye om hva som skjer med livsstilssykdommene, og vi vet ganske mye om hva det vil gi av belastning for den enkelte og hvordan det vil belaste sykehusvesen. Det blir dyrt for oss alle.

Revurderer nøkkelhullet
Nøkkelhullsmerkingen er for tiden under revurdering, og etter all sannsynlighet endres den noe.

- Vi ser på kriteriene på ulike matvaregrupper, om det er kunnskap og erfaringer som gjør at vi bør endre noe. Blant annet saltnivået, som nok vil senkes i en del produkter. Dessuten ser vi på om vi skal utvide repertoaret, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp til Side2.

Kritikk
Nøkkelhullordningen har møtt mye kritikk, mye fordi forbrukerne oppfatter merket som et stempel på sunn mat. I virkeligheten er det et utvalg varer som regnes som det sunneste alternativet, innen samme kategori. Blant annet er en av de seks variantene Grandiosa pizza fått nøkkelhullmerket - noe merkingen har blitt kritisert for.

- Kritikken har gått på en del misforståelser, som at pizza får nøkkelhull, mens frukt og grønt ikke får det. Det ønsker vi å korrigere med denne kampanjen, ved å tydeliggjøre at all frukt og grønnsaker og fersk fisk har nøkkelhull.

Han er enig i at det ikke er godt nok kjent hva som er kriteriene for hvordan et produkt får merket, noe kampanjen skal være med å tydeliggjøre. Å droppe nøkkelhullsmerkingen er derimot ikke aktuelt.

- Nei, tvert imot. Vi mener at merket står seg godt, og i tråd med tenkningen at det for folk flest, r mindre endringer over tid, som er det viktige for at det blir et godt hjelpemiddel

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere