*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke jobbe i småkommuner

Oslo (NTB): Nesten ingen med høy utdanning ønsker å jobbe i små kommuner i distriktene. Et bredt fagmiljø betyr mer enn god lønn, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er foretatt blant medlemmer i Akademikerne - som organiserer folk med utdanning fra universitet eller vitenskapelige høyskoler - og viser at nesten ingen med høy utdanning vil jobbe i kommunene, bortsett fra i store og robuste kommuner som kan tilby brede fagmiljøer, skriver Aftenposten.

I undersøkelsen svarer bare 6 prosent at de helst vil jobbe i kommunene, mens 52 prosent svarer at de foretrekker jobb i den private sektoren. 23 prosent er villig til å jobbe i staten. Videre svarer hele 75 prosent at det faglige miljøet eller/og faglige utfordringer betyr mer enn høyere lønn.

- Dette er ganske avslørende tall. Dagens struktur med mange små kommuneadministrasjoner gjør at man ikke klarer å rekruttere nødvendig og viktig kompetanse. Og det er i de små kommunene i distriktene vi ser det tydeligst, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

Holdningene støttes i en rapport som er utført for Kommunenes Sentralforbund. Der konkluderes det med at mange av de mindre kommunene mangler leger, tannleger, psykologer, sivilingeniører, arkitekter og lektorer.

Aarbakke mener at løsningen er færre og større kommuner.

- Hvis ikke politikerne sørger for færre og mer robuste kommuner, tror jeg det blir helt umulig å gjennomføre samhandlingsreformen, sier Aarbakke.

Regjeringen legger fram samhandlingsreformen på fredag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.