Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke lenger lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

DEPONI: Avfallsdeponiet på Langøya ved Holmestrand.
DEPONI: Avfallsdeponiet på Langøya ved Holmestrand. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Næringsminister Monica Mæland (H) opplyser at regjeringen ikke vil overprøve avfallshåndteringsselskapet NOAH. Hun vil derfor finne andre løsninger på hvor avfallet kan lagres.

Holmestrand (NTB): Mæland fattet beslutningen sent fredag kveld.

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å overprøve NOAH og Langøya. Det er imidlertid slik at Statens strålevern mener at Langøya hadde konsesjon til å lagre denne type avfall. Men vi forholder oss altså til at NOAH ikke ønsker å ta imot avfallet, sier Mæland til NTB.

Hun sier at regjeringen aldri vil overprøve eller instruere et privat selskap.

– Men det er likevel slik at staten må ta ansvar for dette avfallet og finne gode løsninger på hvordan det kan lagres. Vi har derfor bedt om en vurdering av avfallet, og det jobber vi med, sier Mæland videre.

Det var tidligere fredag at VG meldte at regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden utenfor Holmestrand.

Nyheten førte til sterke protester fra NOAH. NOAH mener det ikke er forsvarlig å lagre radioaktivt avfall på Langøya.

Statens strålevern, som har gitt NOAH tillatelse til å ta imot gruveavfall, uttalte fredag kveld til NTB at regjeringen ikke kan tvinge det private selskapet NOAH til å ta imot radioaktivt avfall.

Avfallet det er snakk om består av radioaktivt gruveslam fra nedlagte Søve gruver i Nome kommune i Telemark. Det er satt av 20 millioner kroner til å fjerne avfallet.

Fakta

* Regjeringen har satt av 20 millioner kroner til å fjerne lavradioaktivt gruveslam fra nedlagte Søve gruver i Telemark. Totalt er det snakk om rundt 1.200 tonn.

* Det private avfallshåndteringsselskapet NOAH har to ganger vurdert om det er forsvarlig at materialet lagres ved selskapets anlegg på Langøya utenfor Holmestrand. Begge gangene har konklusjonen vært nei.

* Næringsdepartementet har lagt ut på anbud et oppdrag om å undersøke om det er sikkert å lagre radioaktivt avfall på Langøya. Dette til tross for at NOAH allerede har konkludert med at dette ikke er forsvarlig.

* Næringsminister Monica Mæland (H) uttalte sent fredag 14. august at regjeringen ikke skal overprøve NOAHs ønske, men at staten må ta ansvar for avfallet og derfor igangsette arbeid med å finne andre løsninger på hvordan det kan lagres.

(Kilde: VG, NTB) (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!