*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke selge pinsevin

HAR IKKE NOE IMOT STENGTE DØRER: Charlotte Tøssebro (21) handlet inn vin før pinsen. For henne er det greit at Vinmonopolet holder stengt. Foto: Aina Fladset

Vinmonopolets ansatte går ikke med på å jobbe på julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften.

06.06.14 07:21

(BA): Helseminister Bent Høie (H) varslet ifjor om sine ambisjoner om en lovendring som åpner for at Vinmonopolet kan holde åpent julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften.

Lørdag kunne ha blitt den siste pinseaftenen Vinmonopolet holder stengt, men enn så lenge ser det ikke ut til at dette blir en realitet.

– For meg er det helt greit. Jeg handler som oftest inn på forhånd. Det tror jeg andre også klarer å få til, sier Charlotte Tøssebro (21), som torsdag handlet på Vinmonopolet i Valkendorfs gate i Bergen.

Sårbar høytid

Handel og kontor (HK), som organiserer ansatte på Vinmonopolet, kom denne uken frem til en løsning i tariffoppgjøret med arbeidsgiver Spekter.

Dette innebærer at julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften fortsatt vil være tariffestet som fridager for de ansatte.

Nå skal HK-medlemmene i Vinmonopolet stemme ja eller nei til den nye avtalen. Fristen er satt til 30. juni.

– Hvis Vinmonopolet holdt åpent på for eksempel julaften vil nok dette for mange bidratt til flere problemer knyttet til alkohol innad i familien. Det tror jeg, sier Charlotte Tøssebro.

– Ingen automatikk

Leder av Funksjonærklubben i Vinmonopolet, Helge Storvik, forteller at det ikke bare var av hensyn til arbeidstiden de sa nei til utvidede åpningstider.

– Alkoholpolitisk er saken like viktig. Vi driver heller ikke å forhandler noe før lovendringen blir vedtatt i Stortinget. Her har regjeringen bare kastet ut et forslag uten å tenke på konsekvensene for befolkningen, sier Helge Storvik til Bergensavisen.

– Vil dere se annerledes på saken når et vedtak er fattet i Stortinget?

– Det er ingen automatikk i dette, og vi er klar for å kjempe for vår sak, sier Helge Storvik.

I løpet av partenes tredje møte ville Vinmonopolets ledelse ha HK med på å skrive under en avtale om nye forhandlinger om disse dagene i 2015.

Dette kravet måtte frafalles for å komme til en enighet. Partenes ble også enige om en generell lønnsjustering på 3,75 prosent.

Legitimitet

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) synes det er veldig bra at de ansatte har fått dette til.

– De ansatte tenker selvfølgelig på seg selv i forhold til arbeidstid, men de er nok også stolte av arbeidsplassen sin, og tar samfunnsansvaret på alvor. Vinmonopolet er den alkoholpolitiske bærebjelken i Norge, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Et av argumentene for utvidede åpningstider er at styrkingen av Vinmonopolets legitimitet blant folket.

– Vinmonopolet er et av de viktigste virkemidlene vi har i alkoholpolitikken, men legitimiteten til Vinmonopolet er knyttet til at det oppfattes som en moderne, serviceinnstilt kvalitetsleverandør. Derfor mener jeg at det er viktig at vi hele tiden vurderer om det er behov for justeringer i rammevilkårene, slik at vi sikrer et godt og levedyktig monopol, sier Bent Høie i en pressemelding fra januar.

Kjersti Toppe tror derimot at legitimiteten vil være høy på tross av at Vinmonopolet holder stengt disse dagene.

– Det er ikke nødvendig å holde åpent på disse dagene. Høytider innebærer en ekstra risiko for de som er i en sårbar situasjon, og dette må vi vise respekt for, sier Toppe.

Les flere saker fra BA her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.