Vil ikke straffe narkotikabruk

Oslo (NTB): Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker en radikal reform av norsk narkotikapolitikk. Han ønsker å straffe salg og bakmenn, men tenke alternativt om bruk og besittelse.

- Vi må spørre om vi skal fortsette å bruke samfunnets strengeste reaksjonsform for bruk og besittelse av narkotika, eller om vi skal tørre å tenke som Thorvald Stoltenberg-utvalget, sier Storberget til Aftenposten.

Justisministeren er særlig begeistret for utvalgets forslag om å gå vekk fra straff for bruk og besittelse av narkotika, slik Portugal har gjort for deretter å oppleve en nedgang i overdosedødsfall og nye brukere.

Utspillet er ikke klarert med regjeringen, men drøftet med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Storberget sier at beslutningen har modnet over lang tid.

- Jeg tror den allmennpreventive effekten av straff er begrenset overfor unge mennesker. Derimot ligger det mye allmennprevensjon i at det er forbudt, mener han.

Storberget sier at han ønsker å legge fram reformen av norsk narkotikapolitikk før neste stortingsvalg.

Både Bent Høie (H), leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, og Laila Dåvøy (KrF), medlem i samme komité, synes Storbergets tanker er interessante. Begge legger vekt på at en forutsetning for at en slik ordning skal kunne fungere, er at det er nok behandlingsplasser og alternative behandlingstilbud. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag