*Nettavisen* Nyheter.

Vil innføre 18-årsgrense for solarium

Foto: Crestock (Crestock)

I fremtiden må du muligens vise legitimasjon på solstudio

25.01.11 14:41

(SIDE2): Det skal bli slutt på selvbetjente solstudio, og nå må alle ungdommer vise legitimasjon før de kan bli brune i solstudio.

Vil redusere kreft
Bakgrunnen er bekymring for at Norge ligger øverst på hudkreftstatistikken i Europa og i dag sender helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ut et høringsbrev om aldersgrensen.

Aldersgrense på 18 år sender et tydelig signal til alle aldersgrupper om at overdreven bruk kan være helseskadelig, skriver hun i forslaget.

- Det er viktig å redusere kreftrisikoen ved overdreven soling, spesielt når det gjelder unge menneske. Internasjonal forskning viser at solarium i ung alder øker risikoen for kreft, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding på regjeringen.no .

- Bidra til mindre bruk
Kreftforeningen og Statens Strålevern har lenge villet ha gjennom dette forslaget.

- En 18-årsgrense vil bidra til mindre bruk av solarium blant mindreårige og samtidig gi et viktig signal til både foreldre og andre om de negative helseeffektene, mener Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Kjent kreftrisiko
- De høye hudkrefttallene våre skyldes ikke kun bruk av solarier, men solarium er en kjent kreftrisiko som kan velges bort, sier Ryel. Med 18-års aldersgrense er det mulig å regulere slik at unge vernes mot solariumbruk. Det er også positivt at de over 18 år skal kunne få veiledning.

Kreftforeningen har i sine kampanjer brukt mye ressurser på å nå den unge risikogruppen på deres egne premisser. Sist fikk de med seg tre bloggere som skulle slutte med solarium.

Les sakene her:

Ble aldri brun nok

Så mye solarium tar vi

Tok solarium annenhver dag

Les saken: Vil ha 18-års grense for solarium

I forslaget fra regjeringen kommer det også krav om at det må være kvalifisert betjening til stede. Det kan bety slutten for de selvbetjente solariene. Som for eksempel Brun og Blid, som ifølge Forbrukerrådet driver ulovlig markedsføring.

Les saken: - Sol deg annenhver dag

- Blir forslaget fra regjeringen stående, vil de økte lønnskostnadene føre til at 97 prosent av alle norske solstudioer må legges ned. Vi er svært overrasket over at regjeringen fremmer et forslag som i praksis tar livet av en hel bransje, sier leder i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.