Gå til sidens hovedinnhold

Vil innføre «fengsel» for voldelige mindreårige

Vold blant mindreårige:

Aina Stenersen (FrP) mener spesielle institusjoner uten bevegelsesfrihet er et av tiltakene som må til for å få ned volden blant mindreårige i hovedstaden.

Forrige uke ble en 18 år gammel mann knivstukket av en 14 år gammel gutt.

Onsdag forteller Geir Tveit, leder for forebyggende avdeling i Oslo sentrum NRK Dagsnytt at gutten har vært kjenning av politiet i lang tid.

Han har begått over 70 lovbrudd i løpet av få år, og politiet har sendt over 40 bekymringsmeldinger til barnevernet.

Også Akersposten har tidligere omtalt saken, der Tveit forteller at voldelige unge er et stort problem for politiet.

Les mer: Har sendt 40 bekymringsmeldinger om 14-åring som knivstakk 18-åring i Oslo

- Det er svært frustrerende for politiet og samfunnet at ikke vi kan få gjort noe med disse guttene, som er så kriminelle i sin adferd. Som skremmer og truer andre - både voksne og andre ungdommer, sier han til NRK onsdag.

Fungerende barnevernsleder i bydel Østensjø, Agnete Weberg Gundersen forteller NRK at det er utfordrende å finne tiltak til denne gruppen ungdom.

- Svært alvorlig

En som reagerer på situasjonen er Aina Stenersen i Oslo FrP. Hun har fulgt saken og mener den er svært alvorlig.

- Dette er en 14 år gammel gutt som allerede i fjor hadde begått titalls grove lovbrudd, og var en gjenganger for politiet, og svært godt kjent for barnevernet. Han har fått lov til å gå fritt rundt, og med tanke på alle ofrene for hans grove kriminalitet er dette svært alvorlig. Mange kriminelle voksne spekulerer også grovt i å utnytte unge barn, og vi må sette en konsekvent stopper for dette, sier hun.

- Må følge opp barnevernet

Stenersen mener skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og barnevernet må følge tettere opp rundt disse barna.

- Vi er klokkeklare på at Oslo sin skolebyråd fra SV, Inga Marte Thorkildsen, som har ansvar for barnevernet, må følge opp barnevernet i Oslo vedrørende disse barna. I disse utsatte familiene er det ofte flere søsken, og fare for at flere i familien, ofte brødre, havner i samme kriminelle spor. Barnevernet må gå oftere inn i hele disse familiene, sier Stenersen.

Inga Marte Thorkildsen opplyser at det er fullstendig uakseptabelt at barn som utsetter andre for fare ikke stoppes.

- Sånn skal det ikke være. Jeg forstår godt at folk reagerer, det gjør jeg også, skriver hun i en tekstmelding til Nettavisen, og legger til:

- Vi må ha tidlig innsats, ikke la ting utvikle seg på denne måten.

Thorkildsen opplyser samtidig om at man også bør vise hva man har lært av historien.

- Det er en grunn til at vi har gått bort fra noen av gårsdagens tvangsløsninger. De fungerte nemlig ikke, i stedet ble forholdene verre, sier skolebyråden.

Nytt tilbud i Oslo

Hun håper nå at det kan komme en enighet om å unngå desperate løsninger som i verste fall kan både traumatisere barn og gjøre dem farligere.

- I Oslo er vi derfor i gang med å utvikle ett nytt tilbud til barn med store utfordringer, og som vi ikke klarer å gi et godt tilbud i dag, sier Thorkildsen.

Tilbudet som er under utvikling handler ifølge skolebyråden om et intitusjonstilbud og et tilbud i bydelene.

- Vi skal ha brobyggerteam som skal bygge tillit til disse barna, som har svært få grunner til å stole på voksne. Da må vi legge oss i selen for å overbevise dem om at vi virkelig vil hjelpe, sier Thorkildsen.

Granavolden-plattformen åpner for spesielle barnevernsinstitusjoner, uten bevegelsesfrihet, for unge som begår alvorlig kriminalitet. Dette mener Stenersen byrådet i Oslo må jobbe for å få innført.

- Vi må innføre konsekvenser, tett oppfølgning, og ha svært hurtige tiltak, avslutter hun.

Til Akersposten har Tveit i politiet at han er forkjemper for ungdomsfengsler, der empatilæring, skole og relasjonsarbeid bør være fokusområder.

– Når det gjelder forebygging, må reaksjonen komme raskere. For unge er tidsperspektivet et helt annet, sier han til avisen.

Kommentarer til denne saken