Gå til sidens hovedinnhold

Vil innføre krav om arbeidserfaring blant politikere i Danmark

I år er det Folketingsvalg i Danmark. Tine Thygesen, direktør og medlem av den danske regjeringens gründerutvalg, mener folkevalgte politikere bør ha syv års arbeidserfaring.

Det skriver hun i et debattinnlegg i den danske avisen Finans.

Det er på tide å innføre syv års arbeidserfaring utenfor politikken, før du kan bli medlem av Folketinget i Danmark, mener Thygesen.

Viktig å forstå folks problemer

- Det er på tide at vi får satt punktum i debatten om uerfarne politikere som alltid kommer tilbake. Vi skal kreve at den nye regjeringen endrer reglene så kun folk med arbeidserfaring kan bli medlem av Folketinget, skriver hun i innlegget.

Videre skriver hun at tilliten til politikere er på bunn, og hun mener at arbeidserfaring er viktig for at politikerne skal kunne gi velgerne en følelse av at de forstår folks hverdagsproblemer og nærmiljø.

Les også

Reagerer på ansettelsen av Marte Gerhardsen som utdanningsdirektør: - Useriøst

Kreves erfaring

Heller ikke i Norge er det krav om arbeidserfaring blant folkevalgte politikere på Stortinget.

Thygesen sammenligner dette med at en nyutdannet og uerfaren person blir ansatt som leder for en bedrift, og så er det de ansatte som skal lære han opp. For hva gjør egentlig det med respekten for lederen som skal sørge for at det går bra med forretningen? Dette er heller ikke realiteten, i alle fall i de fleste bedrifter, for erfaring og god faglig forståelse er viktig for å oppnå suksess.

- Folketinget er ikke stedet hvor man skal skape sin erfaring og ta sine dårlige beslutninger. Det er landets øverste maktinstans, så dårlige beslutninger må du ha tatt før du skal lede landet, skriver Thygesen.

Les også

Marte Gerhardsen har ikke kompetanse til toppjobben i Oslo kommune

Kommentarer til denne saken