Vil innføre nasjonal svømmeprøve

- Det holder ikke at du kan svømme 10 meter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Det holder ikke at du kan svømme 10 meter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB Scanpix)

Regjeringen vil innføre en nasjonal ferdighetsprøve i svømming i skolen. Det er ennå ikke klart hvor mange meter det skal kreves at elevene må kunne svømme.

– Vi kommer til å sette en fast metergrense, for det holder ikke at du kan svømme 10 meter. Om det blir 200 eller 100 meter, det har vi ikke helt bestemt oss for, men det blir et tydelig krav som kombinert med en nasjonal ferdighetsprøve i svømming gjør at vi kommer til å få et bedre grunnlag for å si at alle skal kunne lære å svømme i skolen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK.

Svømmepakke

Regjeringen lanserer nå en såkalt svømmepakke sammen med KrF og Venstre.

– Svømmeopplæringen har blitt nedprioritert i mange år. Det håper jeg det blir slutt på nå, sier Anders Tyvand, skolepolitisk talsmann i KrF.

Forslagene skal ut på høring. Tyvand sier til NTB at han ser for seg at en slik svømmeprøve bør inn på slutten av fjerdeklasse.

– I høringen vil vi også be om innspill om hvorvidt skolene bør være pålagt å videreføre opplæringen helt til alle som har forutsetninger for det har nådd kompetansemålene. Jeg tror det kan være et fornuftig grep for å forhindre at svømmeopplæringen blir nedprioritert av økonomiske eller andre grunner, sier Tyvand.

Hindre ulykker

Kunnskapsministeren viser til at mange barn går ut av norsk skole uten å ha lært seg å svømme.

– Da går de glipp av all moroa ved å være i vann, og selvfølgelig kan det forårsake ulykker. Hvis de mister kontrollen i vannet, har de ikke sjanse til å redde seg selv, sier statsråden til NRK.

Kunnskapsdepartementet påpeker imidlertid at det er kommunene som må prioritere å fylle vann i bassengene og holde svømmehallene åpne.

Departementet kan ikke pålegge kommunene å rehabilitere eller bygge nye haller, og skolene må selv avgjøre når og hvordan det er praktisk å gjennomføre svømmeopplæringen, uttaler departementet.

Svømming i barnehagen

Som en del av svømmepakken skal det også testes ut svømmeopplæring allerede i barnehagen.

I budsjettforliket med samarbeidspartiene ble det bevilget 10 millioner kroner til svømmeopplæring i barnehagene i regi av kommuner eller frivillige organisasjoner. Disse pengene skal gå til et prøveprosjekt som skal bidra til at flere barn tidlig blir trygge i vann. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.