RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Overvåkningskamera (Bergensavisen (BA))

Vil innføre tvangsopphold for psykisk utilregnelige

Sist oppdatert:
Regjeringen vil bruke tvang mot utilregnelige som begår vedvarende og samfunnsskadelig kriminalitet.

Bergenseren (47) tilhører en liten gruppe kriminelle som er syke til å sitte i fengsel og for friske til å være innlagt.

Nå foreslår regjeringen å innføre inntil et halvt års tvungent opphold i psykisk helsevern for utilregnelige som begår vedvarende og samfunnsskadelig kriminalitet, skriver Bergensavisen.

I mars i år skrev BA om kjøpmann Einar Rognaldsen i Eikeviken. I løpet av tre måneder hadde han hatt tre innbrudd og ett innbruddsforsøk. Den 47 år gamle gjerningsmannen hadde også vært på ubudne besøk hos flere andre næringsdrivende i Sandviken.

Alle sakene ble henlagt av politiet etter kode 065 «tvil om gjerningsmannens strafferettslige tilregnelighet».

- Dette går ut over nattesøvnen. Om ikke politiet kan gjøre noe, så må samfunnet, helsevesenet og politikere ta ansvar, sa Rognaldsen til Bergensavisen.

Særreaksjon
Nå sender regjeringen et forslag om ny særreaksjon ut på høring.

- Dette er en liten gruppe som i dag faller mellom to stoler – de som er for friske til tvungen behandling samtidig som utilregnelighet gjør at strafferettsapparatet ikke kan reagere, sier justisminister Knut Storberget.

En tidligere undersøkelse fra Hordaland viste at 301 saker fordelt på 106 personer var henlagt med samme begrunnelse. Av alle disse ble cirka 70 personer vurdert av politiet til å være i behov av oppfølging/behandling fra psykisk helsevern. Tallet er siden blitt justert ned til 27.

- Forslaget skal bidra til at den dømte får bedre oppfølging. Dette vil i mange tilfeller kreve tett samarbeid mellom blant annet helsetjenesten, politiet og kriminalomsorgen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Oppfølgingsplan
Utilregnelige kan ikke straffes selv om de begår straffbare handlinger. Unntaksvis kan likevel utilregnelige som begår farlig kriminalitet idømmes særreaksjoner. Særreaksjonene «dom på overføring til tvungent psykisk helsevern» og «tvungen omsorg» er forbeholdt de alvorligste lovbruddene som kan medføre fare for andres liv, helse eller frihet.

Det finnes en liten gruppe utilregnelige som opptrer særdeles plagsomt, uten at det er hjemmel for en særreaksjon.

Overgrep i familieforhold, trusler og vold mot offentlige tjenestemenn, gjentatt innbruddstyveri, omfattende hærverk og sjikane er eksempler på slike lovbrudd. Gruppen oppfyller ofte heller ikke vilkår for innleggelse i tvungent psykisk helsevern og er lite motiverte for å motta helsehjelp.

Formålet med den foreslåtte særreaksjonen er å legge til rette for langvarig rehabilitering gjennom stabilisering/avrusning, kartlegging av helsemessige og sosiale behov, utarbeidelse av oppfølgingsplan med mer.

Les flere saker hos Bergensavisen her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere