Gå til sidens hovedinnhold

- Vil inngå våpenhvile lørdag

Hamas skal være villig til å inngå en våpenhvile som trer i kraft lørdag.

Hamas skal være rede til å inngå en våpenhvile med Israel allerede lørdag, melder avisen al-Sharq al-Awset, ifølge Haaretz.

Men Hamas har fremsatt fem betingelser for våpenhvilen.

Punkt 1: Våpenhvilen skal tre i kraft lørdag etterfulgt av umiddelbar humanitær nødhjelp inn til Gazastripen.

Punkt 2: Den israelske hæren må trekke ut samtlige styrker fra Gazastripen i løpet av den første uken.

Punkt 3: Vilkårene for innførsel og utførsel av varer på Gazastripen må fornyes og bli overvåket av observatører fra Egypt, Europa og Tyrkia.

Punkt 4: Rafah-overgangen (Den egyptiske grensen red.anm.) må gjenåpnes og må overvåkes av sikkerhetsstyrker fra de palestinske selvstyremyndighetene, samt internasjonale observatører, inntil en forent regjering har blitt etablert og kan overta.

Punkt 5: Våpenhvilen skal vare i ett år med mulighet for forlengelse.

Det er ennå usikkert hvordan Israel forholder seg til våpenhvileforslaget.

Samtidig ble det kjent at ledere fra Hamas og Islamic Jihad ankom Qatar fredag for å drøfte situasjonen på Gazastripen med arabiske ledere.

Det internasjonale samfunnet jobber intens med å tilrettelegge for en våpenhvile mellom Hamas og Israel. Israels utenriksminister Tzipi Livni er i Washington for å drøfte en avtale med USA, som har til hensikt å hindre Hamas fra å smugle våpen inn på Gazastripen.

Nærmer seg slutten
En israelsk talsperson sier han håper konflikten er i ferd med å nærme seg slutten.

- Det diplomatiske arbeidet er nå på høygir. Forhåpentligvis er vi i den siste fasen. Vi ønsker at dette skal ta slutt så raskt som mulig, sier talsmann for den israelske regjeringen Mark Regev til BBC.

Både israelske og vestlige kilder forteller til Haaretz at israelske myndigheter har endret på noen av de ordinære kravene til Hamas, som ble fremsatt torsdag.

Israel stiller seg blant annet kritisk til en tidsfrist på våpenhvilen. I tillegg er de skeptiske til overvåkingen av grenseovergangene på Gazastripen. Ett av Israels hovedmål med offensiven har vært å stanse våpensmuglingen til Gaza.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er i Ramallah for å drøfte Gaza-konflikten med de palestinske selvstyremyndighetene.

- Nå er det tid for at israelske myndigheter vurderer en ensidig våpenstillstand, sa generalsekretæren på en pressekonferanse fredag, melder Reuters.

1105 drept
Ifølge palestinske sykehuskilder har 1105 palestinere blitt drept i de israelske angrepene som startet 27. desember. Over 300 av disse er barn. I tillegg er 5100 mennesker blitt skadd i angrepene.

13 israelere er drept siden Israel startet offensiven, ifølge den israelske hæren.

Kommentarer til denne saken