Gå til sidens hovedinnhold

Vil iPad endre våre medievaner?

Alle mener noe om Apples nye lesebrett. Dette sier de som har fått kloa i den.

«Den er flott med hva den gjør, og vi håper den etter hvert vil kunne gjøre mye mer», skriver tidsskriftet Wired på sin nettside.

SAMLESIDE: Alt om iPad

«Den er lett, slank og pen å se på», skriver USA Todays Edward C. Baig, en av dem som har hatt fingrene på Apples siste lansering, iPad. Vekten er 680 gram og tykkelsen 1,34 centimeter.

Nå går spekulasjonene på om Apples lesebrett er «The missing link» mellom mobiltelefonen og den bærbare pc-en.

Fredag klokken 12 vil Nettavisens eksperter svare på spørsmål om iPad. Send inn spørsmål nederst i saken.

- Ikke godt å vite om folk vil ha den
USA Todays teknojournalist er ikke sikker i sin sak:

- Uansett hvor fin denne kan synes å være, så gjenstår spørsmålet, også for Apple-fans: Tablet-formen er ennå fortsatt upløyd mark i stor grad. Det er ikke godt å vite om folk vil omfavne noe som er større enn en smartphone og mindre enn en bærbar pc og enda mindre om de vil bære alle disse tre tingene med seg, skriver Baig.

Dyr dings
iPad er dingsen som lar deg surfe på nett, spille spill, se høyoppløselig film, lytte til musikk, sende og motta epost samt lese elektroniske bøker og aviser. Og med en fin fargeskjerm, mener noen at denne stiller Amazons populære lesebrett i skyggen. Men så har også iPaden som Apple-sjef Steve Job presenterte onsdag langt flere funksjoner og er med sin pris fra 499 til 829 dollar en langt dyrere dings enn Kindle, som koster 259 dollar.

Nettbrettets gjennombrudd?
Wired spør seg om iPad er nettbrettets endelige gjennombrudd. Også de liker at iPad er lett og tynn.

«Det var som å holde en litt tjukk iPhone med et vakrere ansikt», skriver de i sin hands-on-rapport.

- Vil skuffe utenfor USA
Nettstedet Gizmodo fokuserer på hva du kan få av ebøker på iPad og tror Apple vil skuffe sine kunder utenfor USA. Ved lanseringen er det bare i USA iBooks vil være tilgjengelig på iPad. «Det kan bety at Apple ennå må finpusse på lisensdetaljene med forlagene i hvert land, eller at de rett og slett ikke har hatt hellet med seg», skriver Gizmodo.

Dyrt tilbehør
Nettstedet Engadget.com har testet noe av tilbehøret til iPad som Apple viste fram under lanseringen. De stusser blant annet over stive priser. iPad Keyboard Dock, som kombinerer dokking og tastatur, er for eksempel priset til 69 dollar. Engadget.com er ikke sikker på om det er verdt prisen, og viser til at det er få iPad-spesifikke taster på tastaturet.

En forvokst iPod Touch
iPad minner om en iPod Touch i designet, men vesentlig større. Menysystemet er også bygget samme måte som i iPhone og iPod Touch. Steve Jobs forklarte under lanseringen onsdag at oppstartsskjermen kan konfigureres akkurat slik brukeren ønsker. YouTube og iTunes er dessuten bygget inn i operativsystemet.

Bildevisningen i iPad er bygget på iPhoto, og du kan høre på musikk mens du flipper gjennom bildene. Navigasjonen ser ut til å fungere temmelig likt som med iPhone.

Apple har også omprogrammet iWorks til å fungere på iPad. iWorks ligner på Microsofts Office-pakke.

Tekniske spesifikasjoner
iPad er 13,4 mm tykk, veier en halv kilo og har en 9,7'' stor multitouch IPS-skjerm på 1024x768 piksler. Det er med andre ord ikke snakk om en HD-skjerm. Prosessoren er en 1 GHz Apple A4. Nettbrettet kommer i første omgang utstyrt med innebygd flashminne på 16, 32 eller 64 GB. Den har også støtte for Bluetooth 2,1, EDR og har et innebygd 802.11n-nettverkskort.

iPad er naturligvis også følsom for bevegelse og har innebygd kompass, mikrofon og høyttalere. Batteritiden oppgis til å være 10 timer i bruk og over én måned i standby.

iPad kan kjøre alle programmer bygget for iPhone uten å gjøre endringer. Ipaden kan dessuten doble antall piksler og kjøre programmene i fullskjerm. Det ser imidlertid ikke ut til at iPad kan kjøre mer enn ett program om gangen.

Forbrukere kan velge mellom én iPad med muligheter for kobling til 3G-nettverket eller en "vanlig" iPad uten denne tilkoblingsmuligheten.

Les mer om spesifikasjonene på den offisielle nettsiden til iPad.

Apple lanserer iBooks

Amazon har gjort enorm suksess med digitale bøker med sitt lesebrett Kindle. Steve Jobs applauderer Amazons innsats, men legger ikke skjul på at han synes Apples løsning er hakket hvassere.

Programmet heter iBooks. Bøkene vises fram som om de står med forsiden vendt fram i en bokhylle, og selve lesningen illuderer en bok med ark som du kan bla i. Du kan også endre fonten om du vil.

Bøkene kjøpes i en ny iTunes-lignende nettbutikk kalt iBookstore som kan lastes ned til iPaden. Apple annonserer samarbeid med store, amerikanske bokaktører som Penguin, Macmillion og Simon & Shuster.

SAMLESIDE: Alt om iPad

Se iPad i bruk på hands-on-innslag fra FoxNews Channel under.

HTML EMBED

Se reporteren fra TechCrunch.com prøve iPad under.

HTML EMBED

Fredag klokken 12 vil Nettavisens eksperter svare på spørsmål om iPad. Send inn spørsmål her.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året