RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: XINHUA/Reuters (NTB Scanpix)

Vil kaste ut 31 millioner fra partiet

Sist oppdatert:
Partiorganet til Kinas kommunistparti løfter fram professorens forslag til hvordan pariet bør styrke makten.

Beijing/Oslo (NTB): Forslaget fra professor Zhang Xien er publisert i magasinet Folketribunen som utgis annenhver uke av partiorganet Folkets Dagblad. Det er et tegn på at professorens tanker er i samsvar med hva de sentrale lederne i Kina forestiller seg.

Konkret foreslår Zhang at partiet rensker ut 31 millioner medlemmer. I dag har Kinas kommunistparti nærmere 83 millioner medlemmer, ifølge partiets egen sentrale nettside.

Artikkelen har fått betydelig oppmerksomhet. Avisen Global Times, også eid av Folkets Dagblad, fastslår at det er første gang en offentlig partipublikasjon foreslår å redusere antall partimedlemmer.

Bevare makten
Korrupte og opportunistiske medlemmer kan «ødelegge partiånden» og har sluttet seg til partiet «ikke fordi de tror på marxismen-leninismen, men fordi de lengter etter velstand og formue», skriver Zhang, professor ved Shandong-universitetet, ifølge den britiske avisen The Daily Telegraph.

- Bare hvis kommunistpartiet fortsetter å bedre partimedlemmenes kvalitet og evner, kan det sikre varig styre, skriver han.

Han foreslår for partiledelsen at den deler partimedlemmene i tre, og anslår at gruppen «æresmedlemmer», som ofte er gamle og syke og derfor handlingsudyktige, alene utgjør 20 prosent, eller 16 millioner.

Ifølge professoren er det viktig å la folk forlate partiet uten «å miste ansikt». Tidligere var det bare politisk utstøtte som forlot partirekkene.

Nødvendig løsning
Til den noe mer åpenhjertige Global Times sier professor Cai Zhiqiang ved kommunistpartiets sentrale partiskole, det øverste akademiske sentrum for partiets politikk og ideologi, at spørsmålet artikkelen tar opp er nødt til å finne en løsning.

- Partiet har over 80 millioner medlemmer, et enormt tall som utgjør en stor utfordring for administrasjonen av partiet, sier Cai, som er «professor i partibygging».

Kommunistpartiets øverste ledelse er allerede i gang med en viss utrenskning av medlemmer. På et møte i partiets politbyrå i januar sluttet partiledelsen seg til partileder Xi Jinpings klager over en «urimelig medlemsstruktur» og «enkelte partimedlemmers degenererte tanker» som et hovedproblem i ledelsen av verdens største politiske organisasjon.

Sovjetunionen
Professor Zhang nevner i artikkelen også hvordan det russiske kommunistpartiet bare hadde 240.000 medlemmer da det sto i spissen for Oktoberrevolusjonen i Russland i 1917, men 19 millioner da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

- En smertelig erfaring for overdimensjonerte partier som ikke opprettet en utmeldingsmekanisme for medlemmer, skriver Zhang ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post.

Partiets situasjon og grep om makten var et hovedtema i en viktig tale partileder Xi Jinping holdt i Sør-Kina tidlig i desember 2012, rett etter at han hadde tiltrådt stillingen. Også Xi viste til den dårlige tilstanden i det sovjetiske kommunistpartiet.

- Til slutt kunngjorde Gorbatsjov oppløsningen av det sovjetiske kommunistpartiet i en ubekymret melding. Et stort parti var borte på et blunk. Proporsjonalt hadde det sovjetiske partiet flere medlemmer enn vi har, men ingen var mann nok til å reise seg og stå imot, sa Xi, kanskje av frykt for at det samme skal skje i Kina. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere