RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil knuse nett-pedoene

Sist oppdatert:
Justisdepartementet har foreslått en ny lov som skal knekke pedofile lokkemenn på chatte-sider.

Lovforslaget, som departementet har sendt ut på høring til alle politidistrikt, departement, støttegrupper og teleleverandører, vil gjøre det forbudt for voksne personer å møte fremmede barn de har vært i kontakt med minst to ganger via internett eller andre møtesteder. Håpet er at flere tusen overgrep av mindreårige barn skal forhindres.

- Det er ikke den onde vilje eller hensikt alene som kriminaliseres, men den fare for overgrep mot barnet som skapes ved at den voksne har tatt skritt for å realisere sitt forsett, skriver justisdepartementet i høringsnotatet.

Frykter konsekvensene
Lovforslaget vekker ikke umiddelbar begeistring hos Datatilsynet, som frykter konsekvensene av hvordan loven skal håndheves.

- Dersom den vedtas, kan det innebære en problematisk kontroll av privatpersoners samtaler på nettet. I høringsnotatet er dette ikke drøftet, og før vi gir vårt svar til justisdepartementet innen høringsfristen går ut 1. oktober, vil vi lete etter slike problemstillinger, sier informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåre til iBergen.no.

- Utrolig bra
Men daglig leder Bente Bartz-Johannessen i Senter Mot Incest og seksuelle overgrep i Hordaland (SMIH), mener hensynet til personvernet må vike for barnas behov for beskyttelse mot seksuelle overgrep.

- Det er utrolig bra at det settes i gang et slikt lovforslag. Mange overgrep starter på nettet og vi som har hederlige hensikter når vi chatter, har ingenting å gjemme vekk for overvåkerne. Det er bare et problem for overgriperne å bli overvåket, sier Bartz-Johannessen til iBergen.no.

Hetset etter ride-kommentar
Hun håper departementet får gjennomslag for lovforslaget. Flere ganger har senteret fått henvendelser fra folk som er blitt utsatt for «grooming». Hun betegner det som et massivt problem.

- En 14 år gammel jente hadde opprettet en profil på en nettside, der hun fortalte at hun at hun var opptatt av å ride. Responsen fra voksne menn med tvilsomme hensikter var enorm. Da hun svarte en av mennene at han hadde misforstått rideinteressen hennes, kom han med ganske grafiske seksuelle beskrivelser for å lære henne opp, forteller Bartz-Johannenssen. Hun tror flere overgripere vil stoppes med ny lovgivning.

Britisk kopi
Forslaget bygger på en britisk lov, som trådte i kraft 1. mai 2004. Såkalt «grooming» kom i søkelyset i Storbritannia da en voksen mann ble pågrepet av politiet mens han var på vei for å møte en 14 år gammel jente. Den tidligere pedofili-dømte mannen var da i ferd med å gjenta sine tidligere bedrifter der han via en nettside hadde lokket en 13 år gammel jente til å treffe ham. Møtet endte med at mannen seksuelt utnyttet jenta.

Formålet med loven er å stanse overgrep før de har startet, og ifølge britisk politi er den svært effektiv. Det første året loven var i bruk, var det 185 registrerte overtredelser, med 28 prosent oppklaring.

Vil avskrekke
Etter internetts inntreden i barns hverdag har pedofile fått en tilgang til barn som tidligere var umulig. Nå kan barn kontaktes i deres eget soverom, mens foreldrene er like i nærheten. Politikerne ønsker å sette en grense ved inngangsdøren for barns hjem. At det er forbudt å forberede overgrep, skal også ha en avskrekkende effekt på den pedofile.

«Selv om det er vanskelig å måle, antar departementet at en strafftrussel også kan ha en preventiv virkning, blant annet fordi politiet kan få et bedre grunnlag for sin kontrollvirksomhet og derigjennom øke oppdagelsesrisikoen.» heter det i høringsnotatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere