RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil konkurrere mot JPEG

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Når det kommer til bilder er det kun ett format som gjelder for de fleste, og det er JPEG. Det vil Microsoft gjøre noe med.

Det finnes et utall formater for bilder, men for fotografier er det i grunn ett format som er totalt dominerende, og det er JPEG-standarden (Joint Photographic Experts Group).

Andre formater finnes, men de fleste er spesialtilpasset for spesielle typer filer med rene fargeflater, som for eksempel PNG og GIF.

For tunge alternativer
For profesjonelle finnes det dog noen alternativer. TIFF har vært en mangeårig favoritt, fordi det ikke gir noe kvalitetstap sammenlignet med originalfilen - såkalt «lossless»-format. Den enorme filstørrelsen formatet gir sammenlignet med JPEG gjør det derimot nærmest ubrukelig til det meste av praktisk bruk.

Derfor er JPEG-den mest brukte filtypen på internett, og nå nærmes enerådende i digitalkameraer. TIFF har blitt skjøvet nærmest helt ut av dette markedet.

JPEG er et såkalt «lossy» format, som betyr at kvaliteten forringes ved å bruke formatet. Til gjengjeld blir filstørrelsen langt mindre.

Lanserer JPEG-konkurrent
Men Microsoft har ingen planer om å la det fortsette å være slik. På WinHEC-konferansen denne uken, presenterte Microsoft sin nye oppfinnelse: Windows Media Photo. Dette er et tillegg til de allerede eksisterende standarden Windows Media Video og Windows Media Audio, melder ZD Net.

Ifølge Microsoft vil det nye formatet kunne vise like mange detaljer som et JPEG-bilde med bare halve filstørrelsen. Klarer de dette vil JPEG-formatet trolig presses ut av markedet i løpet av kort tid.

I mobilen i 2008?
Flere av Microsofts samarbeidspartnere skal være inkludert i prosessen med utviklingen av det nye formatet, og det kan bli introdusert som en del av Windows Vista.

Sony Ericssons Ralf Mueller sier til ZD Net at selskapet kan ta i bruk formatet i sine mobiltelefoner allerede i 2008 – forutsatt at det er en suksess.

- Førte brukbare komprimeringsformat
- Artifaktene i JPEG gjør det nærmest ubrukelig for profesjonelle fotografer. Windows Media Photo er muligens det første brukbare komprimeringsformatet, sier fotografen Steven Wells.

Windows Media Photo skal i likhet med Audio-utgaven tilby både «lossy» og «lossless»-kompressjon. Wells er derimot skeptisk til hva slags foretningsmodell Microsoft vil legge rundt dette formatet.

- Lisensiering kan drepe dette, sier han.

GIF lider en stille død
Dette har han trolig helt rett i. GIF var et svært populært format i mange år, men etter at selskapet begynte å ta penger for bruken, har store deler av markedet rømt over til PNG-formatet som både er gratis og bedre enn GIF på de fleste måter.

Den første programvaren som skal til for å bygge inn støtte for Windows Media Photo i forskjellige elektroniske duppedingser skal være på markedet i løpet av kort tid.

Kan stoppes av Apple
For at formatet skal kunne få en dominerende possisjon forutsetter det riktignok at selskaper som Adobe og Apple blir med på planene. Erfaringen tilsier at disse ikke er de første til å kaste seg over Microsoft-løsninger som søsterteknologiene Windows Media Video og Audio.

En skal ikke se bort i fra at gruppen bak JPEG-formatet setter seg ned og forbedrer sitt format, slik de har gjort flere ganger, og dermed gjør det mindre lukerativt å gå over til Microsofts format.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere