Mandag fremmer USAs president Barack Obama sitt forslag til hvordan man skal få bukt med den økende statsgjelden. Han vil lansere forslag om skatte- og avgiftsøkninger på 1500 milliarder dollar. Det er rundt 8500 milliarder kroner eller nesten tre norske oljefond.

Vil øke statens inntekter
Skatteskjerpelsene Obama foreslår er en del av planen for å redusere de føderale budsjettene med 3000 milliarder dollar over en tiårsperiode, sier talsmenn for Obamas administrasjon, ifølge Washington Post.

Kombinert med krisepakker på 450 milliarder dollar, håper Obama og hans administrasjon og få den amerikanske økonomien på rett kjøl igjen.

Lanserer millionærskatt
Det er ventet nye skatter for de rike, blant annet en spesiell millionærskatt, og det vil også komme forslalg om å tette en rekke smutthull. Ifølge de samme kildene i administrasjonen vil Obama ikke ha endringer når det gjelder velferdsgoder og han vil heller ikke gå løs på Medicare og Medicaid. Obama har sagt at han vil nedlegge veto dersom det blir snakk om å kutte i helseforsikringsordningen uten å heve skattene.

Spår trøbbel i Kongressen
Det er små sjanser for at Obamas skattepakke vil passere uhindret gjennom Kongressen, skriver Washington Post. Republikanerne, som har sagt nei til nye skatter og tar til orde for store innhogg i offentlige utgifter, har allerede begynt å rasle med sablene.

Senest i uka som gikk sa lederen for Representantenes Hus, John Boehner, at skatteøkning ikke bør være et tema.

I forrige uke presenterte Obama administrasjonens plan for å få fart på den amerikanske økonomien, «American Jobs Act».